Alexandru Rafila susține că numărul real de îmbolnăviri e de 10 ori mai mare

Publicat: 16 Jun. 2020, 08:31 Arhiva

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre o creștere destul de mare a cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus. În România, cifrele nu ar fi cele reale.

Medicul susține că în realitate numărul real de îmbolnăviri ar fi de 10-20 de ori mai mare decât cel din statisticile oficiale, fiind vorba despre persoanele asimptomatice, potrivit Adevărul.ro.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila: Testarea în masă nu e o soluție

Testarea în masă a oamenilor nu ar fi o soluție. Pe de altă parte, testarea pentru anticorpi se va face eșantionat, la nivel național.

„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost. (:..) Nu are rost să testezi toată populaţia prin PCR, pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a adăugat Rafila.

„Este importantă, ca să vedem şi să terminăm discuţiile, să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate. Mai mult, în urma acestei testări, putem să revedem şi cifrele legate de mortalitate. Pentru că dacă eu am o mortalitate în momentul de faţă de 6%, raportat la numărul de cazuri pe care le-am depistat, sunt 22.000 de cazuri şi vreo 1.500 de decese, ulterior raportezi decesele la numărul de cazuri care rezultă în urma studiului de seroprevalenţă. Dacă să spunem că avem 2% din populaţie care a trecut prin boală, o să vedeţi că atunci raportăm mortalitatea la cele 400.000 de cazuri care înseamnă 2% din populaţie”, a conchis medicul.

Publicat: 16 Jun. 2020, 08:31 Arhiva
Pe aceeași temă