Alexandru Rafila, semnal de alarmă pentru români: „Să ne așteptăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive”

Publicat: 21 Oct. 2020, 14:45 Arhiva
Alexandru Rafila, semnal de alarmă pentru români: „Să ne așteptăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive”

Alexandru Rafila avertizează că dacă în următoarele trei zile se vor înregistra zilnic în jur de 5.000 de cazuri noi de coronavirus, ar trebui să ne așteptăm, săptămâna viitoare, la o creștere accentuată de cazuri în terapiile intensive.

”Dacă în următoarele trei zile vom avea tot așa, în jur de 5.000 de cazuri pe zi, să ne așteptăm ca în cursul săptămânii viitoare să asistăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive, ceea ce duce la apropierea de limita la care sistemul de sănătate este adaptat în acest moment. Mă refer la cele puțin peste 1.000 de paturi disponibile și cred că măsurile de reevaluare a capacităților de acordare a asistenței medicale trebuie rapid implementate”, a declarat Rafila la Digi24.

Întrebat dacă există vreo diferență între județe atunci când se testează, Rafila a răspuns că nu contează numai numărul de teste, ci și calitatea acestora. ”Noi am propus din partea comisiei științifice a Ministerului Sănătății să stabilim în țară trei patru centre de training și de control extern de calitate, adică să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementeze acest sistem cât mai repede. Ar permite și creșterea capacității de laborator”, a adăugat medicul.

Oprirea creșterii de cazuri, primul lucru care trebuie făcut

„După ce se obține această stabilizare, sigur că trebuie să existe o așteptare legată de scăderea numărului. Un platou de 5.000 de cazuri pe zi este foarte mult pentru sistemul de sănătate, chiar pentru secțiile obișnuite de spital”, a declarat Alexandru Rafila.

4.848 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost 4.848 de cazuri noi de COVID-19, un nou număr record de infectări în 24 de ore. Au fost efectuate, însă, cele mai multe teste într-o singură zi – 37.025.

Până astăzi, 21 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 191.102 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 137.835 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.848 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.  Până astăzi, 6.065 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 20.10.2020 (10:00) – 21.10.2020 (10:00) au fost raportate 69 de decese (44 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Publicat: 21 Oct. 2020, 14:45 Arhiva
Pe aceeași temă