Adoptii copii. Cat de greu e sa adopti un copil in Romania

Publicat: 14 ian. 2019, 16:54 Autor: Simona Life

Cred ca nu de putine ori am auzit ca adoptia in Romania se realizeaza destul de greu, cu multe piedici, insa nu este imposibil.

Procesul de adoptie este destul de anevoios si poate dura extrem de mult timp, incat multi oameni isi pot pierde rabdarea si pot renunta pe parcurs. De vina sunt si cerintele stricte ce trebuie indeplinite.

Primul pas pentru a adopta in Romania este sa ne adresam Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din raza administrativ-teritoriala unde este stabilit domiciluil.

Un alt loc unde puteti apela este la un Organism privat autorizat (OPA). Dupa aceea, trebuie obtinut atestatul de familie/persoana apta sa adopte. Multi se tem ca daca nu sunt casatoriti sau nu au pereche, nu pot adopta.

Acest lucru este fals, odata ce ati obtinut acel atestat, procedura poate continua. Singurul lucru negativ aici este ca trebuie multa rabdare fiindca actele nu se obtin tocmai usor, si dureaza.

Adoptii copii. Cat de greu e sa adopti un copil in Romania

Adoptii copii. Cat de greu e sa adopti un copil in Romania

Dupa ce se stabileste compatibilitatea dintre un copil si persoana/cuplul care doreste sa adopte, se va elabora un raport de potrivire. Doar cand acest raport va fi finalizat, copilul poate fi incredintat in vederea adoptiei, dupa hotararea instantei judecatoresti.

Insa dupa aceea urmeaza o perioada de „proba” de 90 de zile, in care DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) va avea ca principal scop urmarirea copilului si modul in care interactioneaza cu familia, vizitele urmand a fi bilunare.

Daca dupa raportul final se constata ca totul a decurs conform normelor, abia atunci se va finaliza procesul de adoptie. Legat de perioada total pentru a infia un copil, nu exista un termen fix.

Cat dureaza procesul de adoptie

„Este greu de apreciat asupra duratei. Legiuitorul arata perioadele minime pentru desfasurarea diverselor proceduri, insa aceasta perioada poate fi prelungita la nevoie, in functie de fiecare caz in parte.

Cat despre termenele in instanta, este de notorietate deja faptul ca si in cazurile ce trebuie solutionate de urgenta si cu precadere termenele sunt foarte lungi. primul termen in cauza trebuie stabilit la maximum doua saptamani de la inregistrarea cererii.

Insa, in realitate, termenele ce se acorda variaza de la cateva luni pana la un an. Prin urmare, parcurgerea tuturor procedurilor, inclusiv cele de post-adoptie, dureaza de ordinul anilor”, a spus Roxana Lupu, avocat la Managing Partner Lupu&Partners.

Ce persoane nu pot adopta copii

Din pacate, sunt si persoane care nu pot adopta, iar printre acestea se afla:

  • persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • persoana/familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti;
  • persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic, au handicap mintal sau se găsesc în una dintre situaţiile prevăzute anterior;
  • persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu, precum şi persoanele cu boli psihice şi handicap mintal;
  • persoanele care nu au obţinut atestatul de persoană/familie aptă pentru adopţie.

Sursa: avocatnet.ro / adevarul.ro

Publicat: 14 ian. 2019, 16:54 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă