Cred ca nu de putine ori am auzit ca adoptia in Romania se realizeaza destul de greu, cu multe piedici, insa nu este imposibil.
Procesul de adoptie este destul de anevoios si poate dura extrem de mult timp, incat multi oameni isi pot pierde rabdarea si pot renunta pe parcurs. De vina sunt si cerintele stricte ce trebuie indeplinite.
Primul pas pentru a adopta in Romania este sa ne adresam Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din raza administrativ-teritoriala unde este stabilit domiciluil.
Un alt loc unde puteti apela este la un Organism privat autorizat (OPA). Dupa aceea, trebuie obtinut atestatul de familie/persoana apta sa adopte. Multi se tem ca daca nu sunt casatoriti sau nu au pereche, nu pot adopta.
Acest lucru este fals, odata ce ati obtinut acel atestat, procedura poate continua. Singurul lucru negativ aici este ca trebuie multa rabdare fiindca actele nu se obtin tocmai usor, si dureaza.
Dupa ce se stabileste compatibilitatea dintre un copil si persoana/cuplul care doreste sa adopte, se va elabora un raport de potrivire. Doar cand acest raport va fi finalizat, copilul poate fi incredintat in vederea adoptiei, dupa hotararea instantei judecatoresti.
Insa dupa aceea urmeaza o perioada de „proba” de 90 de zile, in care DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) va avea ca principal scop urmarirea copilului si modul in care interactioneaza cu familia, vizitele urmand a fi bilunare.
Daca dupa raportul final se constata ca totul a decurs conform normelor, abia atunci se va finaliza procesul de adoptie. Legat de perioada total pentru a infia un copil, nu exista un termen fix.
„Este greu de apreciat asupra duratei. Legiuitorul arata perioadele minime pentru desfasurarea diverselor proceduri, insa aceasta perioada poate fi prelungita la nevoie, in functie de fiecare caz in parte.
Cat despre termenele in instanta, este de notorietate deja faptul ca si in cazurile ce trebuie solutionate de urgenta si cu precadere termenele sunt foarte lungi. primul termen in cauza trebuie stabilit la maximum doua saptamani de la inregistrarea cererii.
Insa, in realitate, termenele ce se acorda variaza de la cateva luni pana la un an. Prin urmare, parcurgerea tuturor procedurilor, inclusiv cele de post-adoptie, dureaza de ordinul anilor”, a spus Roxana Lupu, avocat la Managing Partner Lupu&Partners.
Din pacate, sunt si persoane care nu pot adopta, iar printre acestea se afla:
Sursa: avocatnet.ro / adevarul.ro