A murit Mioara Roman. Fosta soție a lui Petre Roman avea 83 de ani

Publicat: 23 feb. 2024, 09:01 Autor: Loredana Dumitrașcu Vedete

Mioara Roman, fosta soţie a fostului premier Petre Roman, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunţul privind moartea sa a fost făcut pe Facebook de fiica sa, Oana Roman.

„Drum lin în lumină mama mea bună și frumoasă. Îngerii să te veghheze și să povestești tuturor acolo sus toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici. Tot ce sunt îți datorez. Mulțumesc mămica mea pentru tot. Te iubesc și te voi iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace,” este mesajul scrie de Oana Roman pe pagina de Facebook.

Mioara Roman era jurnalist şi profesor de limbă şi civilizaţie arabă. Ea s-a despărţit de fostul premier Petre Roman în 2007, după mai bine de 30 de ani de căsnicie.

Mioara Roman se afla de mai mult timp la un azil din apropierea Capitalei.

Detalii ascunse din mariajul Mioarei Roman cu Petre Roman

File din viața învolburată a Mioarei Roman (81 de ani) alături de Petre Roman (75 de ani). Au divorțat în 2007, după un mariaj de trei decenii, dar multe dintre secretele căsniciei lor ies la iveală chiar și acum.

Mioara Roman a devenit cunoscută drept femeia puternică din spatele politicianului Petre Roman. Puţini ştiu, însă, cine este ea cu adevărat şi din ce familie provine.

Nu mi-a plă­cut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea din­tr-o familie de clasă medie, cu as­pi­raţii mic-burgheze, cu bunici în­vă­ţători şi părinţi profesori şi diplomaţi. Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţă­ran, dar cu studii înalte. A fost ele­vul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Bla­ga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târ­ziu, tata a deschis ambasade la Cai­ro, Teheran, Bagdad şi Alger. La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învă­ţă­tor, dintr-o familie cu o situaţie bu­nă, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gre­dină” de două hectare. Mama l-a ur­mat peste tot, îl ajuta făcând pe se­cre­tara. Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoa­la am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja

File din viața învolburată a Mioarei Roman

Ajunsă acum la vârsta de 81 de ani, fosta soție a lui Petre Roman este cu sănătatea în piuneze. Stă mai mult pe la aziluri de îngrijire.

Prima dată, Mioara Roman s-a operat de colecist, apoi i-a fost scos un lipom infectat. Recent a fost însă diagnosticată cu un Parkinson agresiv și are mâna dreaptă paralizată.

În tinerețe, însă, Mioara Roman era o femeie frumoasă, deșteaptă, dar mai ales râvnită de mulți bărbați.

Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului, greu de prins, fiindcă eram foarte libe­ră. Aveam slujba mea şi copilul meu, pe Catinca, dintr-o primă şi scurtă căsătorie. La 20 de ani, cu o mamă greco-catolică de la Cluj, nu puteai trăi cu un bărbat fără acte. Tata mi-a zis: „Bine, te mă­riţi, dar o să vezi că ce-ţi place la 20, n-o să-ţi mai placă la 30”. A avut dreptate! Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Ar­gentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă. Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul. L-am revăzut abia în 1974. Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radio­difu­zi­une. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mi­ne a contat foarte mult. A întreţinut ima­ginea pe care, de alt­fel, o aveam, de fe­meie extrem de ca­pabilă”, a mai povestit ea pentru Ion Coja.

”Alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie”

Chiar dacă au divorțat, Petre Roman i-a recunoscut mereu calitățile fostei soții. Mioara Roman a recunoscut, însă, că deși pentru ea a fost cea mai mare dragoste, invers lucrurile au stat puțin altfel…

A fost o foarte mare dragoste. Ade­vă­rata iubire a vieţii mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar şi matură şi profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie. Competitiv cum e, Petre a fost foarte impresionat de statura mea profesională, am fost pentru el ca un trofeu (…)

Nu ştiu cât de îndrăgostit de mine a fost la început. Dar ştiu că în anii care au urmat s-a îndrăgostit de mine cu adevărat”, a mai declarat Mioara Roman pentru aceeași sursă.

Sursa foto: arhiva ciao.ro

Publicat: 23 feb. 2024, 09:01 Autor: Loredana Dumitrașcu Vedete
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×