Ce rugăciuni se citesc în Postul Paștelui – Săptămâna Mare. Toată lumea trebuie să le rostească, cel puțin o dată!
Pe langa postul alimentar, credinciosii trebuie sa tina si post spiritual. Acest lucru inseamna abtinerea de la ganduri rele, placeri trupesti si cuvinte urate. In aceasta perioada, se citesc rugaciuni. Iti vom prezenta, mai jos, ce rugaciuni se citesc in Postul Pastelui 2024.
Toti crestinii se pregatesc pentru aceasta perioada de smerenie. Pe langa curatirea trupeasca, prin dieta de post (fara carne, lactate sau oua), acestia isi vor curata sufletul de pacate prin rugaciune si milostenie. Este indicat ca, in Postul Mare, sa faceti cat mai multe fapte bune. Când simți că ești urmărit de ghinion și că mereu ai parte doar de supărări, rosteste aceasta Rugaciune pentru ajutor.
Rugaciunea scurta de mai jos se citeste de doua ori, la finalul slujbei din Postul Mare, de luni pana vineri. Este speciala si apartine Sfântul Efrim Sirul:
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândaviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, daruieşte-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.“
Ce rugaciuni se citesc in Postul Pastelui? Tot în postul Paştelui, o altă rugăciune importantă e Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
”Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche şi cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudam şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi biruinţa asupra păcatului,- ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, si Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!” Rugaciunea Tatal Nostru se modifica. Ce verset a fost schimbat in rugaciunea tuturor credinciosilor
Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, aşa încât mintea noastră, atrasă cu desăvîrşire de luarea-aminte faţă de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greşelile aproapelui şi să-i vadă pe toţi, într-acest chip, buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să îşi unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăţiei şi sfinţeniei poruncite şi gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăşi: ea a fost deja spălată prin apele botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputinţele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbuşind în inimă mişcările duhovniceşti, aducând în ea mişcările sângelui şi trupului care sunt potrivnice Împărăţiei lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinţei, înaintea căruia merge şi pe care îl naşte marele dar al vederii păcatelor noastre. Acatistul Sfantului Ilie. Rugaciunea facatoare de minuni care te apara de boli, pagube si dusmani.
Păzeşte-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine, care apare în suflet din pricina păcătoşeniei sale neluate în seamă şi neînţelese, şi se naşte din lucrările patimii dulceţii şi slavei deşarte care trăiesc în el neluate în seamă şi neînţelese. Păzeşte-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, şi dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-şi recunosc păcătoşenia şi lepezi pe cei ce se socot drepţi, ca să Te slavoslovim în veci, întru veşnica Ta fericire, a Singurului Dumnezeu Adevărat, Răscumpărătorul celor robiţi şi Mântuitorul celor pierduţi. Amin. (Sfântul Ignatie Briancianinov) Rugaciune pentru gasirea unui partener. Ai de facut un singur lucru pentru ca ea sa functioneze.
Sursa: cuvantul-ortodox.ro / adevarul.ro