Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Rugăciunea celor 40 de mucenici

Publicat: 09 mart. 2023, 08:50 Autor: Camelia News

Pe data de 9 martie 2019, crestinii celebreaza Mucenicii, cei 40 de Sfinti din Sevastia. Cu aceasta ocazie, gospodinele gatesc mucenici in sos sau la cuptor.

Rugăciunea celor 40 de mucenici. Acestia au facut parte din Legiunea a XII-a Fulminanta din Armenia. Erau, la origine, romani si armeni amestecati cu greci, informeaza a1.ro. Au indurat nenumarate chinuri si au murit in cel mai oribil mod, totul din cauza credintei pe care o aveau in suflet.

Sfintii 40 de mucenici din Sevastia au fost condamnati la moarte de guvernatorul Agricola. Acestia au fost obligati sa stea intr-un lac inghetat. Asa trebuia sa moara toti, rand pe rand. Au fost paziti de soldati, iar in miez de noapte, un miracol s-a produs. Unul din cei 40 de mucenici a reusit sa iasa.

Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

Ceilalti 39 au ramas in apa inghetata si s-au rugat. In acel moment, o lumina orbitoare a strapuns cerul noptii. 40 de cununi luminoase s-au pogorat din cer asupra celor 40 de mucenici. Una singura nu avea un cap pe care sa se aseze cum un mucenic reusise sa iasa. Atunci, cand a vazut miracolul, un soldat s-a bagat in apa si s-a asezat sub cununa luminoasa.

Dupa ce au scapat cu viata din lac, guvernatorul Agricola a poruncit ca picioarele celor 40 de mucenici sa fie zdrobite. Asa au murit, din pacate, indurand chinuri uimitoare. Ciocanele au zdrobit picioarele mucenicilor care au murit in chinuri, impreuna.

Cine au fost cei 40 de Mucenici

  • Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Rugăciunea celor 40 de mucenici

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta. Care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre. Fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!

Sursa: doxologia.ro

Publicat: 09 mart. 2023, 08:50 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă
×