Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre a treia doză de vaccin: ‘Cel mai probabil opţiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populaţia’

Publicat: 18 mai 2021, 15:36 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre a treia doză de vaccin: 'Cel mai probabil opţiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populaţia'

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, a declarat marţi că în cazul în care se va decide să se folosească şi a treia doză de vaccin, aceasta ar putea să nu fie utilizată pentru toată populaţia.

Declaraţia a fost făcută marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

„Există o scădere de anticorpi la anumite persoane precum cele imunodeprimate. Dacă se va pune problema de a administra a treia doză, cel mai probabil opţiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populaţia, ci de a administra a treia doză pentru anumite segmente populaţionale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun dupa schema completă. Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite afecţiuni cronice asociate cu probabilitatea mai redusă de nivel înalt de anticorpi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a mai explicat şi faptul că autorităţile internaţionale încă discută despre utilizarea unei noi doze, un argument fiind că acoperă şi mutaţiile virusului.

„În acest moment sunt evaluări în etapa preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific… rolul dozei numarul 3 este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea variante virale mutante care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale”, a precizat Gheorghiţă.

De ce faci Covid-19, chiar dacă te-ai vaccinat

Chiar și în condițiile în care unele persoane s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, experții trag un semnal de alarmă și susțin că tot s-au îmbolnăvit cu virusul din China. Dar care să fie, de fapt, explicația? De ce persoanele respective încă riscă infectarea cu virusul care a schimbat cursul firești al lucrurilor? Experții spun că, de fapt, vaccinul sau un medicament nu funcționează la un procent de 100% în toate cazurilor și că fiecare persoană reacționează diferit la vaccin. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele persoane încă se infectează, chiar dacă s-au imunizat.

De asemenea, se mai face referire și la perioada de incubație, care variază de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puţin pentru gripă. Pe de altă parte, experții mai spun faptul că există o parte bună pentru persoanele vaccinate, și aceea că pot face o formă ușoară a virusului. Experții spun că serurile Pfizer și Moderna au o eficacitate de 97% împotriva bolii cu simptome, dar și 86% împotriva cazurilor asimptomatice şi 94% contra spitalizării.

Până în acest moment, studiile nu au arătat eficacitatea vaccinurilor de la AstraZeneca și Johnson&Johnson. Pe de altă parte, specialiștii susțin faptul că o reinfectare cu noul coronavirus, în cazul persoanelor care s-au vaccinat, ar fi mai rară, scrie Adevărul.

 

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 18 mai 2021, 15:36 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×