România ar putea produce un vaccin anti-Covid. Ce spune premierul Florin Cîţu: „Vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino”

Publicat: 06 feb. 2021, 14:06 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
România ar putea produce un vaccin anti-Covid. Ce spune premierul Florin Cîţu: Vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino

Premierul Florin Cîţu anunţă că România ar putea produce un vaccin anti-Covid la Institutul Naţional Cantacuzino. . Partea română a informat deja autorităţile europene, anunţând că România are capacitatea de a produce vaccinuri.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat de ziarişti după ce a făcut a doua doză a vaccinului anti-Covid dacă România intenţionează să cumpere vaccinul rusesc Sputnik. Prim-ministrul a anunţat că are o soluţie mai bună. „Nu, România va face un lucru mult mai bun. Noi vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea, am trimis o scrisoare oficialilor europeni, aşteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce”, a dezvăluit premierul României.

Răspunsul oficialilor europeni este aşteptat cât de curând şi în funcţie de acesta va fi luată decizia privind fabricarea vaccinului anti-Covid în România.

Virgil Musta, despre reacțiile adverse ale vaccinului

După administrarea a 794.795 de doze de vaccin, au apărut 2.113 reacţii adverse minore. Un medic din Vâlcea a suferit prima reacţie severă: o paralizie facială temporară. Medicul Virgil Musta explică ce înseamnă această reacție adversă.

O doctoriţă de 32 de ani din România a suferit o paralizie facială temporară, după rapel. Astfel de reacţii adverse apar la unul din 10.000 de pacienţi vaccinaţi.

„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată după care, un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, explică Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

O astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între 4 şi 6 săptămâni. Până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară. Predispuşi sunt cei care au mai avut astfel de probleme pentru că, spune Musta, anumite virusuri pot provoca asta.

„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent, şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.

 

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 06 feb. 2021, 14:06 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă