Alexandru Rafila este de părere că România ar trebui să urmeze modelul suedez. ”În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație.”
„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult.
Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila la România TV.
Potrivit medicului, una dintre măsurile care au lipsit cu desăvârșire în țara noastră a fost reorganizarea sistemului de sănătate publică. „Măsura care a lipsit în această vară a fost aceea de reorganizare a sistemului de sănătate publică. Sistemul, în momentul de față, nu poate să gestioneze în multe județe așa cum trebuie situația, nu pot să identifice focarele, contacții. Sunt depășiți de situație, ăsta este adevărul. Reforma sistemului de sănătate publică însemna ca cele 42 de DSP-uri să fie conduse de specialiști, de medici, nu juriști sau economiști cum se întâmplă în multe județe”, a mai declarat Alexandru Rafila.