Cunoscutul jurnalist Moise Guran s-a retras din viața publică de câteva luni, emisiunea România în direct de la postul de radio Europa FM, pe care o realiza, a avut ultima ediție în ianuarie 2020.
La începutul anului, jurnalistul declara că se retrage din jurnalism pentru a intra în politică. „Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate. Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?”, a spus Guran.
„Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?
Alt exemplu: unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar, dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat.
Și totuși, eu azi, acum, vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară.
Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l dau în calitate de jurnalist și este o explicație pentru dumneavoastră, cei care mă urmăriți de atât amar de ani.
Nu știam și nici acum nu știu dacă a contat sau cât a contat că, din 2013, dar mai ales în 2017 și 2018, am ieșit în stradă și că am chemat și pe alții să facă la fel. Nici nu mai contează cu adevărat acum, important este doar rezultatul – chiar dacă fiecare dintre noi, cei ieșiți în stradă în acești ani am avut un rol micuț, micuț, pe ansamblu, noi ca societate, sute de mii sau poate chiar milioane de oameni, am devenit conștienți de valorile comune pe care le avem, de scopul și de agenda pe care o dorim pentru țara noastră„, explica Moise Guran în luna ianuarie.
Deși a anunțat că se va intra în politică, Moise Guran nu a fost vizibil în aceasta campanie electorală și nici nu a apărut ca și susținător înfocat al unui candidat.
În schimb, pentru cei care îi iubesc cu adevărat munca de jurnalist, Moise Furan poate fi găsit pe blogul său, moise.ro, acolo unde postează articole scrise cu același stil inconfundabil, ușor acid, dar mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în România și nu numai.
Moise Guran s-a născut în Drobeta-Turnu Severin, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și apoi a urmat cursurile Școlii BBC pentru televiziune.
A lucrat ca reporter la Tineretul Liber (1994), reporter special la Evenimentul Zilei (1994-1997), redactor la Academia Cațavencu (1997-1998) și apoi ca redactor economic la „Informația Bucureștiului” (1998-1999).
Din anul 1999 lucrează în televiziune, mai întâi ca reporter și corespondent economic la postul TV Antena 1. Din anul 2005, a realizat emisiunea Biz Bazar de la postul TV Antena 3, de unde a demisionat la 1 octombrie 2010.
De la 18 octombrie 2010, Moise Guran a început să prezinte emisiunea Ora de business, difuzată pe TVR2. De pe data de 22 octombrie 2012, emisiunea s-a mutat pe TVR 1, potrivit wikipedia.org.
Din data de 14 septembrie 2015, Moise Guran a mutat emisiunea Biziday la Digi 24, unde aceasta a fost pusă pe post mai puțin de un an. A prezentat și realizat emisiunea România în direct la postul de radio Europa FM până în ianuarie 2020.
Susa foto: Moise Guran Facebook