Campania revoluționară “Femei pe Bancnote”, triumf istoric! Ecaterina Teodoroiu pe bancnote

Publicat: 30 nov. 2021, 16:34 Autor: Dora Bazavan Arhiva

Lansarea bancnotei se leagă de numele Janinei Nectara, inițiatoarea campaniei de mândrie națională “Femei pe Bancnote”.

Banca Națională a României a hotărât în 2019 să susțină demersul inițiat de Janina Nectara, acceptând propunerea acesteia, înaintată guvernatorului BNR, că eroina de la Jiu să fie prima femeie ale cărei merite să fie onorate pe o bancnotă de largă circulație.

„Mă bucur mult că domnul Guvernator al Băncii Naționale a fost încântat de propunere, pentru că Ecaterina Teodoroiu nu este o legendă! A fost cât se poate de reală. Stau drept mărturie impresionantele Arhive ale Armatei Române, pe care, dacă le veți citi, vă vor marca profund. Jurnalele sale și declarațiile emoționante ale ofițerilor și soldaților români atestă clar că, în istoria noastră, cel mai mare erou este, de fapt, o eroinăUn simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că e pentru un viitor din care ea nu va face parte. Un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, pe o prima bancnotă, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?! “, menționează Janina Nectara.

Bancnota va avea o valoare de 20 de lei, iar lansarea sa vine în urma unei presiuni uriașe a societății civile.

“Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, se arată într-un comunicat al BNR.

Demersul “Femei pe Bancnote” a fost susținut de-a lungul celor patru ani de o comunitate impresionantă de artișți și personalități din televiziune, printre care INNA, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Teo Trandafir, Simona Patruleasa, Ilinca Vandici, Matei Dima, Mihai Ghiță, Liviu Teodorescu, Paul Surugiu, Silvia Ioniță, Toni Grecu, iar lista poate continua.

Totodată, la nivel insitituțional, campania Femei pe Bancnote, s-a transformat într-un adevărat fenomen – Patriarhia Română, universități, muzee, licee sau institute de Cercetare ale Academiei Române s-au alăturat demersului Janinei Nectara, semnând declarații de susținere, pentru că într-un final, Banca Națională să adere la același postulat.

„Este un moment extrem de emoționant, pe care l-am așteptat mult. Imi imaginez că ceea ce simt eu acum, au simțit probabil femeile atunci când au obținut dreptul de a vota. Pentru că și dreptul de a-ți fi recunoscute meritele este un drept fundamental universal. Iar femeile românce merită gratificare egală pentru merite egale.

Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce”, menționează Janina Nectara.

La insistențele campaniei, BNR a mai emis și o bancnotă aniversară în 2018, pe care apărea Regina Maria.

„Am pornit la drum, având în gând o singură bancnotă, însă am reușit performanța de a lansa două bancnote. Acest demers de excepție este o premieră națională! Iar rezultatul, un act istoric care ridică așteptările fiicelor noastre în privința a ceea ce pot face! E de datoria noastră să ducem acest demers mai departe, pentru că mentalitățîle se schimbă cel mai greu. Mai greu decât bancnotele. 

Fiecare persoană care a fost alături de campanie, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a declarat Janina Nectara.

Publicat: 30 nov. 2021, 16:34 Autor: Dora Bazavan Arhiva
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă
×