Ce se întâmpla de 1 Mai pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. O țară întreagă îl aclama pe liderul comunist

Publicat: 01 mai 2020, 12:54 Autor: Ionita Nicoleta General
Ce se întâmpla de 1 Mai pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. O țară întreagă îl aclama pe liderul comunist

Ziua de 1 Mai nu a fost sărbătorită întotdeauna cu grătare și ieșiri la mare sau la munte, cum se întâmplă acum. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, oamenii erau obligați să defileze pe străzi, pentru a-l cinsti pe liderul comunist.

Cum se sărbătorea ziua de 1 Mai în vremea comunismului

1 Mai este considerată Ziua Internațională a Muncii în peste 80 de țări. Și în România, această dată este decretată prin lege ca fiind sărbătoare legală, iar angajații de la stat, dar și elevii au liber în fiecare an pe 1 Mai. Dacă acum această zi este prilej de a petrece timpul alături de cei dragi și de a deschide oficial sezonul estival, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, oamenii sărbătoreau altfel.

Chiar dacă aveau zi liberă, cetățenii erau obligați să participe la manifestațiile de pe străzi și de pe stadioane, toate organizate pentru a-l lăuda pe Ceaușescu. În București, lângă statuia Aviatorilor, exista o tribună, din care Nicolae și Elena Ceaușescu urmăreau defilările oamenilor. Printre cei care participau la aceste spectacole se numărau și marii sportivi ai României. Nadia Comăneci nu a făcut excepție.

1 Mai muncitoresc, cum era numită această sărbătoare pe vremea comunismului, era folosită și pentru ca oamenii să enumere toate lucrurile pe care Partidul Comunist Român le realiza pentru populație. Se cântau imnuri, iar dansatorii realizau spectacole grandioase în cinstea liderului comunist. Și atunci, de 1 Mai se obișnuia să se consume mici la grătar și bere.

Imnuri comuniste cântate pe 1 Mai

Toți oamenii care luau parte la manifestațiile de 1 Mai cântau în cor imnuri dedicate liderului comunist. Și Televiziunea Română difuza în ziua respectivă programe speciale, care includeau melodiile comuniste. ”1 Mai muncitoresc” este cel mai cunoscut cântec din perioada respectivă. Acesta era difuzat de mai multe ori pe zi atât la TVR, cât și la Radio România.

1 Mai muncitoresc

”Rîde iară primăvara,

Peste cîmpuri, peste plai,

Veselia umple ţara,

C-a venit Întîi de Mai!

Muncitorii au pornit

Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!

Şi ei azi sărbătoresc

Unu Mai muncitoresc.

Înfrăţiţi azi cu ţăranii,

Muncitorii-n joc şi cînt,

Prăznui-vor în toţi anii

Libertatea pe pămînt.

Peste mări şi peste ţări,

Se adună pe cărări,

Lumea toată în alai

Pentru al nostru Întîi de Mai.”

Un alt imn cântat pe 1 Mai era ”Te slăvim, Românie”. De asemenea, în dimineața aceleiași zile se cânta și ”Mulțumim din inimă partidului”. Toate aceste manifestații publice, în cinstea Partidului Comunist, au avut loc până după Revoluție. Din 1990 încoace, românii au păstrat doar anumite tradiții de 1 Mai.

Este în continuare zi liberă, iar oamenii mențin deja celebrul obicei al grătarului de 1 Mai. Înainte ca Partidul Comunist să vină la putere, această zi era sărbătorită, la fel ca și acum, prin ieșiri la aer liber. Încă din vremea domniei lui Carol I, 1 Mai era prilej de sărbătoare. Tradiția a continuat și sub comanda Regelui Ferdinand.

Publicat: 01 mai 2020, 12:54 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×