1 mai 2019. Semnificatia sarbatorii Ziua Muncii

Publicat: 01 May. 2019, 16:55 Life

1 mai sau Ziua Muncii se sarbatoreste de multi ani in Romania, si nu numai.

1 mai 2019. In toata lumea este cunoscuta drept May Day (Ziua Mai) iar ceea ce sta la semnificatia zilei de 1 mai este reducerea normei orare zilnice de lucru.

Incepand cu data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanti si-au spus nemultumirile pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii iar la Chicago s-au adunat chiar 90.000 de persoane, stabilind un record pentru acea vreme. Atunci, 35.000 de muncitori au castigat dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara a li se reduce salariul.

1 mai semnificatie

1 mai 2019

Insa ziua de 1 mai a fost marcata si de incidente violente care au avut loc trei zile mai tarziu tot in Chicago. In urma interventiei politiei au rezultat multe victime.

La data de 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmand data de 1 mai ca sarbatoare legala. In alte tari, Ziua Muncii a fost marcata la nivel international pe 1 mai, dupa ce autoritatile si sindicatele au decis ca aceasta zi sa fie libera.

De atunci, in marea majoritate a tarilor vest-europene ziua de 1 mai a devenit oficial libera. Insa in tarile fost comuniste s-a incercat sa se instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale.

Ziua Muncii in Romania

Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in Romania in anul 1890, in timpul comunismului. Precum toate tarile comuniste, si in Romania aceasta sarbatoare a fost marcata de manifestari propagandistice.

Schimbarea a intervenit imediat dupa revolutia din 1989, unde timp de mult azi, ziua de 1 mai a inceput sa fie sarbatorita prin evenimente sociale, in aer liber, si nu prin festivitati propagandistice.

In afara de Romania, tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai sunt Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong si multe altele.

Ca de fiacare data cand Romania se intampla un eveniment sau o sarbatoare, Google isi modifica logoul, ceea ce s-a intamplat si astazi.

Sursa: descopera.ro

Publicat: 01 May. 2019, 16:55 Life
Pe aceeași temă