Cea mai bună zacuscă de ciuperci poate fi cea pe care o faci acasă este cea după vechea rețetă a bunicii, însă o poți adapta oricând după bunul gust. Iată o selecție de rețete pentru o zacuscă de ciuperci absolut delicioasă
Zacuscă de ciuperci pentru iarnă sau pentru consumat imediat se poate face după rețeta claiscă, cu vinete, dar poți renunța la ele,dacă nu sunt tocmai pe placul tău. De asemenea, zacusca se poate face fie din ciuperci champignon, fie din gălbiori sau ghebe.
Zacusca pentru iarnă trebuie să fie întotdeauna pusă în borcane sterilizate anterior și, în plus, e recomandat ca zacusca să fie fiartă și încă puțin și după ce am pus-o în borcane.
Se pune ceapa curățată și tăiată mărunt la călit în ulei. Se presară cu sare. Se adaugă ardeii, spălați și curățați de semințe și tăiați mai mare și se călesc și ei 10 minute. Se pun ciupercile și vinetele tăiate cuburi și apoi roșiile date pe răzătoare. Se lasă pe foc 30 de minute, se pun în borcane, se pun capace, se învelesc apoi în ziare și se mai fierb 30 de minute, la foc mic, în apă care să le acopere aproximativ trei sferturi.
Pentru cei care nu agreează foarte mult vinetele, se poate face, la fel de bună, zacusca de ciuperci fără vinete.
Ingrediente:
Mod de preparare
Ardeii copți anterior se curăță de coajă și semințe. Apoi toacă mărunt ceapa, călește-o la foc mic, și apoi toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie. Toacă ardeii mărunt și adaugă-i la călit peste ceapă. Spală și toacă ciupercile.cât vrei de mari. Adaugă-le la călit peste ceapă și ardei. Mai pune apă ca să se înăbușe și fiarbă bine, semi-acoperă cu capacul și lasă la făcut, amestecând din când în când. Toacă mărunt roșiile curățate de coajă. Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite peste. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin. Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, dă de pe foc. Pune zacusca de ciuperci fără vinete în borcane sterilizate.
Clasica zacusca de ciuperci cu vinete este una dintre preferatele românilor.
Se coc vinetele și ardeii capia direct pe aragaz sau în cuptor. După care, legumele se curăță şi se lasă să se scurgă. Apoi, se curăță ceapa şi se taie, după care se pune la călit în uleiul încins, până capătă o culoare aurie. Vinetele se toacă, ardeii se taie cubuleţe şi ciupercile se taie feliuţe subţiri. Apoi acestea se adaugă peste ceapa călită, se pune pasta de roșii și se condimentează cu sare, piper și foi de dafin după gust. Toată compoziția se lasă la fiert la foc mic timp de două ore, potrivit gustos.ro. Zacusca se amestecă din când în când, ca să nu se lipească de fundul vasului. Când este gata, se pune în borcane, se pun capacele și apoi se acoperă cu un prosop și se lasă așa până ce borcanele se răcesc.
Zacusca de ciuperci cu gălbiori și un mic adaos de ardei iute este una absolut delicioasă.
Ardeii copți pun într-un vas, se presară cu sare și se acoperă cu un capac. Se curăță ardeii de coajă, de semințe și de cotor. Se toacă mărunt, de preferat manual. Ciupercile se spală și se toacă cubulețe, dar nu foarte mărunte. Ceapa ce toacă mărunt și se călește în ulei. Se lasă aproximativ 10 minute la călit și apoi se adaugă ciupercile și se lasă 25 de minute, până scade bine.
Se adaugă ardeii tocați cu tot cu zeama pe care o lasă și adăugați și foile de dafin care dau o aromă minunată în zacusca de ciuperci După 10-15 minute adăugați și bulionul și mai lăsați pe foc, să fiarbă, aproximativ 1 oră, amestecând tot timpul pentru a nu se prinde. După o oră se adaugă usturoiul zdrobit, ardeiul iute (nu este obligatoriu sa-l folosiți), sare și piper. Se pune zacusca de ciuperci în borcane sterilizate și se învelesc în pături sau prosoape pentru a se răci treptat.
Încearcă și: Reteta zacusca de peste. Este cea mai gustoasa
Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm foarte bine, apoi le punem la fiert în apă cât safie bine acoperite. Între timp, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare. Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt. Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea. Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.
Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc. Amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.
Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.
Stingem focul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci.
Citește și: Reteta de risotto cu ciuperci. Simplu de facut si extrem de delicios