Cea mai bună rețetă pentru zacuscă de vinete și ciuperci. Care este secretul

Publicat: 26 iul. 2020, 10:06 Autor: Ionita Nicoleta Retete & Diete
Cea mai bună rețetă pentru zacuscă de vinete și ciuperci. Care este secretul

Zacusca de vinete și ciuperci este nelipsită din cămara oricărei gospodine. Și cum jumătate de vară s-a dus deja, trebuie să profităm de legumele de sezon, pentru a ne pregăti bunătățile pentru toamnă. Ca să obțineți o zacuscă gustoasă, trebuie să știți însă și câteva secrete.

Cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete și ciuperci

Zacusca de vinete și ciuperci reprezintă unul dintre preparatele de toamnă cu care suntem obișnuiți de mici copii. Mamele și bunicile pregăteau zacusca din timp, iar atunci când venea frigul, ne delectam cu aroma legumelor coapte, care parcă erau luate în acel moment de pe foc. O zacuscă pregătită ca la carte nu se strică pentru o bună perioadă de timp.

Așadar, dacă vreți să vă aduceți aminte de copilărie și să gătiți o zacuscă exact ca la mama sau ca la bunica acasă, iată lista cu ingredientele pe care le veți folosi. Trebuie să știți că aveți nevoie și de puțin mai multă răbdare și timp, pentru a pregăti zacusca.

Ingrediente pentru 8 borcane de zacuscă (de 400 de grame):

  • 2 kg vinete
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg ardei capia roșu
  • 1 kg ciuperci champignon
  • 300 ml ulei
  • pastă de roșii
  • o lingură piper boabe
  • 3-4 foi dafin
  • sare

Cum se prepară zacusca de vinete și ciuperci

Când vă apucați să faceți zacuscă, prima parte este și cea mai grea și cea mai migăloasă. Ne referim, bineînțeles, la coptul legumelor. Dacă stați la curte, situația este ca și rezolvată. Ați scăpat și mai rapid, și mai comod și în plus, nu veți avea nici problema fumului din casă. În cazul în care locuiți într-un apartament, lucrurile se complică puțin.

Vinetele și ardeii trebuie copți fie pe tablă încinsă, pusă pe aragaz, fie direct pe flacără. După ce ați terminat cu această procedură, lăsați legumele să se răcească puțin și apucați-vă să le decojiți. Apoi, vinetele și ardeii trebuie lăsați la scurs.

Între timp, curațați și tăiați ceapa. Când ați terminat, puneți-o la călit în ulei încins. Aveți grijă să nu o lăsați să se ardă, pentru că zacusca va avea un gust amar. Este suficient ca ceapa să fie puțin aurită. După ce s-au scurs, vinetele trebuie tocate bine. Ardeii îi puteți tăia cubulețe, iar ciupercile pot fi mărunțite în felii cât mai subțiri.

După ce ați tocat și tăiat toate legumele, le adăugați peste ceapa călită. Puneți apoi și pasta de roșii, sarea, piperul și foile de dafin. Zacusca trebuie fiartă pentru aproximativ două ore. Fiți atente ca focul să nu fie dat mare, ci cât mai mic. De asemenea, trebuie să amestecați în zacuscă din când în când, ca să nu se lipească de fundul tuciului.

Până se fierbe zacusca, trebuie să vă ocupați de borcanele în care o veți pune. Acestea se spală foarte bine înainte și se șterg. Când zacusca este gata, o puneți fierbinte în borcane și o mai băgați la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Astfel, zacusca dumneavoastră va rezista și mai mult timp. După aceea, scoateți borcanele de la cuptor și puneți-le capacele.

Publicat: 26 iul. 2020, 10:06 Autor: Ionita Nicoleta Retete & Diete
Pe aceeași temă