Vietatea nemuritoare ar locui doar in marile tropicale, sustin specialistii.
De curand a fost facuta publica si denumirea singurei fiinte de pe Terra care pare sa traiasca pentru totdeauna. Vietatea nemuritoare e o meduza capabila sa intinereasca la infinit. Aceasta face parte din specia „Turritopsis nutricula” si traieste in special in marile tropicale.
Cercetatorii marini sustin ca aceasta vietate marina le-a atras atentia datorita capacitatii sale de a putea sa isi inverseze procesul de imbatranire. Specia de meduze este acum sub atenta observatie a specialistilor.
Vietatea nemuritoare este o meduza care traieste in apele marilor tropicale. Creatura marina e capabila sa intinereasca pana la infinit. Specia reuseste sa ramana mereu tanara datorita unui proces de dezvoltare celulara care se numeste transdiferentiere, noteaza descopera.ro.
Schimbarea rolului celulelor este perceputa de regula de cercetatori ca parte a regenerarii organelor. Este un proces absolut normal in cicul de viata al meduzei care face parte din specia „Turritopsis nutricula”.
Vietatea nemuritoare se deosebeste si prin dimensiunile foarte mici, care nu depasesc mai mult de 5 mm. Atunci cand meduza devine adulta si atinge maturitatea, ea nu moare, ci revine in faza „copilariei”. Creatura coboara la fundul marii si se transforma intr-un polip, acoperit cu o substanta numita chitina, iar in acest fel se regenereaza.
Descoperirea acestei specii de meduza a fost una foarte dificila pentru biologi, pentru ca traieste in ape foarte adanci. Vietatea nemuritoare a fost totusi gasita datorita faptului ca s-a inmultit spectaculos, dar si ca in prezent pune in pericol apale marilor si oceanelor.
Odata ce a fost descoperita, meduza a starnit interesul specialistilor in genetica, care incearca sa inteleaga mecanismul prin care se regenereaza celulele moarte sau bolnave ale creaturii marine. Aceasta meduza e singurul organism complex care sufera un asemenea proces.
Multi oameni de stiinta incearca sa obtina si un medicament din organismul meduzelor, care sa devina un soi de elixir al vietii. Totodata, mediul acvatic ar avea calitatea de a prelungi viata. Balenele traiesc 210 ani, pe cand broasca testoasa 256. Exista si o specie de moluste care traiesc 400 de ani.