VIDEO. Drama Sofiei Vicoveanca. Tatăl artistei, închis în lagăr, iar mama ei a ”vândut-o”

Publicat: 15 Oct. 2020, 11:01 Vedete

1941. Anul când Sofia Vicoveanca a văzut pentru prima oară lumina zilei. Artista s-a născut în Toporăuți, Noua Suliță, Cernăuți, iar drumul în viață nu i-a fost tocmai ușor. Evenimentele care au avut loc de-a lungul anilor și-au pus amprenta pe sufletul cântăreței de muzică populară.

Numele din buletin este, de fapt, Sofia Fusa, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe și Veronica Fusa. Copilăria nu i-a fost deloc ușoară, căci a fost nevoită să plece cu mama ei, după ce tatăl a fost luat prizonier.

Tatăl Sofiei Vicoveanca a fost închis în lagăr

Artista de muzică populară, Sofia Vicoveanca, a avut o copilărie grea. Tatăl ei, Gheorghe, a fost luat prizonier de către sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Bărbat a stat închis în lagăr, iar ea și mama ei au fost nevoite să plece în coloana de refugiați. Atunci, artista avea doi ani.

„Când m-am născut, tata era concentrat în armata română, iar mama, Veronica, se ocupa singură de gospodărie. Pe atunci, aveam o situaţie relativ bună, părinţii mei dispunând, pe lângă pământ, de vaci şi cai, de un magazin de mărunţişuri, în care se vindeau diverse produse, cum ar fi sarea sau chibriturile. Dar această situaţie n-a durat prea mult. O dată cu înaintarea frontului spre Bucovina, am plecat cu mama în coloana de refugiaţi. Nu împlinisem doi ani”, a povestit pentru Libertatea Sofia Vicoveanca.

„Mama a îngropat bunurile cele mai de preţ, m-a luat în braţe şi a plecat pentru totdeauna de acasă! Am ajuns la o rudă din partea mamei, în balta de la Bivolărie din Vicovu de Sus (n.r. – judeţul Suceava). Aceasta ne-a primit cu braţele deschise. În lipsă de spaţiu, am încropit în cămara casei o cămăruţă, cu un pat şi o sobă. Avea un gemuleţ mic, prin care intra lumina soarelui. Acesta a fost «orizontul» în care am crescut. Eram atât de săraci, încât n-am nici măcar o fotografie cu mine şi cu mama din acea perioadă. Nu ştiu cum arătam când eram mică! În plus, tata a căzut prizonier la ruşi şi n-am mai aflat nici o veste despre el mulţi ani. Prin sat, oamenii îi spuneau mamei ”refugiata” sau ”văduva”. Toată lumea credea că tatăl meu murise în Rusia!”, a mai povestit artista, arată Cancan.

Sofia Vicoveanca, „vândută” de mamă

„Am fost vândută, părinții mei au mai avut 2 băieți care au murit. O femeie a sfătuit-o pe mama să mă vândă. Primeam pachete… conserve, biscuiți, nu știam dacă tatăl mai trăiește. Îmi dădea mama pe zi un cubuleț de ciocolată. Îl luam și fugeam și mă ascundeam, stăteam ore în șir cu limba pe acea bucățică de ciocolată”, a povestit Sofia Vicoveanca, arată BZI.

Sursă foto: arhivă Cancan, arhivă Ciao

Publicat: 15 Oct. 2020, 11:01 Vedete
Pe aceeași temă