Veste bună! Nelu Tătaru: „Putem să ne gândim şi la alte măsuri după 1 iulie”

Publicat: 16 Jun. 2020, 09:31 Arhiva
Veste bună! Nelu Tătaru: „Putem să ne gândim şi la alte măsuri după 1 iulie”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, dacă în perioada de relaxare vom avea o creștere progresivă a numărului de cazuri, nu exponențială, lucrurile pot fi ținute sub control, iar de la 1 iulie se pot aplica şi alte măsuri de relaxare.

„Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverşi agenţi economici care şi-au testat angajaţii odată cu reluarea lucrului şi atunci s-au găsit mulţi pozitivi, ca atare a crescut şi numărul de internări în judeţul Braşov. Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost şi sub 150, de cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri. Am gestionat şi două weekenduri prelungite, am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare – va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus.

În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale şi a celor noi pe care le-am impus, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă în următoarele două săptămâni, putem gestiona să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie. Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri de la o zi la alta, adică 50, nu mai mult, şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constanţă a numărului de cazuri noi, chiar scădere”, a declarat ministrul Nelu Tătaru luni seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

„Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară”

El a menţionat că pentru perioada următoare se va avea în vedere transmiterea comunitară a virusului, de care depinde cel mai mult evoluţia măsurilor de relaxare.

„Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi gestionate uşor, contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge favorabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum sunt 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare”, a declarat Tătaru.

Nelu Tătaru, explicații pentru românii care vor să meargă la doctor în perioada următoare

„Vom face niște verificări în teren și vom putea spune. Din câte știu, nu doar la Cluj, ci peste tot, tot ce înseamnă pacient cronic, pacient oncologic chemat la un control, chemat la o evaluare trebuie să aibă o programare, trebuie să fie cu oră, ca să fim siguri că acel pacient nu vine să stea în poartă și acel medic coboară să vadă acel pacient”, a spus Tătaru, vineri, aflat într-o vizită la Spitalul din Alba, potrivit Gândul.ro.
Publicat: 16 Jun. 2020, 09:31 Arhiva
Pe aceeași temă