Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană pe teritoriul țării: ”Peste 35 de cazuri identificate”

Publicat: 19 May. 2021, 11:05 Arhiva

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a făcut un anunț îngrijorător. Pe teritoriul țării a fost depistată și tulpina indiană, la peste 35 de persoane. Ce declarații a făcut oficialul.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit despre prezența tulpinii indiene pe teritoriul țării noastre. Din informațiile oferite în declarația de presă, Valeriu Gheorghiță a anunțat că sunt peste 35 de persoane infectate cu noua tulpină a coronavirusului, și anume varianta indiană. Din fericire, persoanele infectate au o formă ușoară.

“Au fost, cred, peste 35 de cazuri identificate, s-au efectuat secvenţieri şi este confirmată această tulpină – varianta virală indiană care are mutaţii particulare şi care asociază scăderea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccin şi chiar şi o uşoară creştere a contagiozităţii.

Însă, nu este un impact asupra beneficiului global al vaccinării, se menţin beneficiile vaccinării cu vaccinurile actuale. Însă, mesajul nostru, ca de fiecare dată, este acela de a creşte într-un timp cât mai scurt numărul de persoane vaccinate, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie. Nu erau forme severe, erau persoane sigur nevaccinate, erau cetăţeni din India care au ajuns în România”, a afirmat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, scrie Cancan.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre tulpina indiană a coronavirusului

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre tulpina indiană a coronavirusului, care deja se răspândește rapid printre oameni. Mutațiile, modificările cresc contagiozitatea, astfel că există posibilitatea ca virusul să fie mai rezistent în fața vaccinurilor. Chiar și-așa, coordonatorul de campanie susține că vaccinarea rămâne una dintre principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției.

”Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Valeriu Gheorghiță: ”Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile”

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a zis medicul, conform g4media.ro.

Sursă foto: captură video Youtube

Publicat: 19 May. 2021, 11:05 Arhiva
Pe aceeași temă