Ultima oră: un alt cutremur de peste 6 grade în Filipine! În România s-a produs un seism, de dimineață, într-o zonă neobișnuită

Publicat: 16 Dec. 2020, 11:32 Arhiva

Mai multe cutremure au avut loc în ultimele 24 de ore, potrivit site-urile de specialitate. Cel mai mare cutremur înregistrat până la această oră a avut loc în Filipine.

Un cutremur de peste 6 grade a avut loc în cursul zilei de miercuri în sudul Filipinelor. Seismul a avut 6.2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri, având loc în apropierea următoarelor oraşe: 83km S de General Santos, 187km S de Davao, 220km SE de Malingao, 226km SE de Budta, 231km S de Magugpo, 239km SE de Cotabato. Din fericire, nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul cutremurului a fost localizat în largul provinciei sudice Sarangani. Un cutremur similar s-a produs tot în Filipine, în provincia estică Sorosogon, săptămâna trecută, având o magnitudine de 6.4 grade pe scara Richter.

Cutremur în România în această dimineață

Un alt cutremur a avut loc în România în această dimineață, de data asta în Banat, Timiș, Potrivit INFP, cutremurul a avut 2.2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 8 kilometri, la ora 7 dimineața. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km E de Timișoara, 56km SE de Arad, 129km SE de Szeged, 138km NE de Belgrade, 138km NE de Zemun, 147km S de Oradea, 150km E de Novi Sad, 189km SV de Cluj-Napoca, 195km V de Sibiu, 200km S de Debrecen.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur care va veni

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat pentru Vremea Nouă faptul că seismele din Vrancea sunt periculoase după ce trec de 7 grade pe scara Richter. Un cutremur mare ar putea veni în România abia peste 20 de ani, în 2040.

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 16 Dec. 2020, 11:32 Arhiva
Pe aceeași temă