Turta miresei. Ce semnificatie are si cum se rupe. Daca esti nasa trebuie sa stii asta

Publicat: 28 Jun. 2019, 17:39 Life

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si iubite traditii intalnite la nuntile romanilor.

Turta miresei. Ce semnificatie are si cum se rupe. Aceasta traditie are loc in ziua nuntii si in casa miresei, atunci cand mirele vine la ea, impreuna cu alti invitati.

Mireasa trebuie sa se aseze pe un scaun, iar in acel moment va rupe turta deasupra capului ei. Trebuie sa faca de trei ori cruce inainte, apoi va rupe turta in patru bucati.

Intai se vor servi mirii, dupa care si ceilalti invitati. In plus, conform traditiei, inainte de acest obicei trebuie sa aiba loc hora miresei, insa in functie de zona, hora poate fi organizata si dupa ce se rupe turta miresei.

Turta miresei. Ce semnificatie are si cum se rupe

Turta miresei. Ce semnificatie are si cum se rupe

Turta miresei. De ce se foloseste acest obicei

Acest obicei stravechi se foloseste si-n ziua de azi pentru ca mirii sa aiba noroc si prosperitate, si de acelasi lucru vor avea parte si cei care mananca din respectiva turta.

Turta miresei. Cine o prepara/cumpara

Nu este o „lege” care sa spuna cine este responsabil cu gatirea sau cumpararea turtei miresei. Chiar mireasa se poate ocupa de asta daca este priceputa in bucatarie si daca are timpul necesar.

Poate sa respecte o retete existenta in familie sau sa incerce una noua. Daca nu se va ocupa mireasa de acest aspect, atunci rolul trebuie sa-l preia mama ei sau un alt membru al familiei ori chiar un prieten.

Daca nimeni nu poate/nu are timp s-o pregateasca, se poate cumpara fie de la o cofetarie, fie chiar se poate face o comanda la restaurantul unde va avea loc petrecerea de nunta.

Turta miresei. Nasii aduc turta miresei

Nasii sunt cei care decid sa aduca turta si care trebuie sa plateasca pentru ea. Cel mai ok ar fi ca mireasa sa nu-ti atribuie acest rol, de a se preocupa pentru turta, pentru a nu se stresa si mai tare.

Daca nu va place turta sau vreti pur si simpulu sa optati pentru altceva, o puteti inlocui cu un cozonac sau un chec, cu conditia ca forma sa fie una rotunda.

Atunci cand se va rupe turta, vor pica firimituri in par, de aceea e recomandat ca sub turta sa fie tinuta o tava iar mireasa sa aiba apul acoperit cu voalul.

Nasa mai are o indatorire, aceasta trebuie sa arunce bucati din turta spre invitati, insa trebuie sa fie atenta la acest detaliu, deoarece oamenii care poate nu cunosc traditia, vor vrea sa se fereasca din calea bucatii din turta.

Publicat: 28 Jun. 2019, 17:39 Life
Pe aceeași temă