Trombofilia in sarcina. Simptomele bolii care poate opri sarcina din evolutie

Publicat: 09 iun. 2018, 16:22 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting

Aceasta boala este una care da mari palpitatii oricarei femei insarcinate sau care planuieste sa ramana gravida.

Trombofilia in sarcina. Simptomele bolii care poate opri sarcina din evolutie nu trebuie ignorate! Este vorba de o stare dobandita sau mostenita. In Romania nu exista statistici in cazul acestei boli. Medicii sustin ca incidenta acestei afectiuni este neasteptat de mare.

Ce este trombofilia

Trombofilia creste coagulabilitatea sangelui si poate duce la formarea de cheaguri. Acestea pun sarcina oricarei femei in pericol! Sarcina e un prilej de a diagnostica trombofilia deoarece apar modificari, unele semnificative. Acestea atrag atentia si determina pacientele sa se adreseze medicului ginecolog si hematolog.

Simptomele trombofiliei in sarcina

Exista mai multe tipuri de modificari incadrate ca trombofilii. O femeie insarcinata poate asocia mai multe modificari trombofilice. Simptomele sunt modeste, dar nu trebuie ignorate:

Trombofilia in sarcina. Simptomele bolii care poate opri sarcina din evolutie– Tromboze venoase profunde – tromboflebite la nivelul membrelor, mai ales inferioare. Acestea se manifesta clinic cu cresterea in volum a gambei si/sau a coapsei cu impotenta functionala. Pacienta are dificultati in deplasare.

– Tulburari de respiratie moderat-severe datorita trombozelor in circulatia pulmonara.

– Manifestari neurologice datorita unui accident vascular cerebral trombotic.

– Intarzieri de crestere a fatului.

– Modificari ale circulatiei uterine cu cresterea tensiunii in circulatia uterina la examinarea ecografica Doppler.

– Cresterea tensiunii arteriale pana la manifestari extreme de eclampsie – preeclampsie si patologie a placentei decelata ecografic cu „imbatranirea placentei”.

Ce simti cand sarcina se opreste din evolutie

Trombofilia in sarcina. Simptomele bolii care poate opri sarcina din evolutieIn cazul sarcinii oprite in evolutie nu apare niciun simptom sau simptomele specifice sarcinii dispar subit. Daca e simptomatica, sarcina oprita se manifesta prin:

– sangerare mai mult sau mai putin abundenta (de culoare maro inchis, stacojiu, roşu)
– durere surda sau acuta in zona inferioara a abdomenului, care poate fi resimtita şi in labii, anus sau perineu

Sangerarile minore sunt relativ frecvente la debutul sarcinii. Putine dintre ele indica o problema reala asa ca evaluarea ecografica este recomandata in toate cazurile.

Trombofilia in sarcina. Simptomele bolii care poate opri sarcina din evolutiePentru mama: poate dezvolta tromboze diverse al caror prognostic depinde de localizare si extensie si cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii (eclampsie, preeclampsie).

Pentru fat: intarziere de crestere, oprirea sarcinii in evolutie, nastere prematura. Femeile cu trombofilie au mai multe sarcini pierdute in antecedente.

Trombofiliile pot crea probleme serioase de sanatate femeilor şi in afara unei sarcini. Un studiu a relevat ca femeile care folosesc contraceptia hormonala moderna (de generatie noua) au un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheaguri de sange comparativ cu femeile care au luat anticonceptionale clasice.

Documentare: reginamaria.ro / adevarul.ro

Publicat: 09 iun. 2018, 16:22 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting
Tags:
Pe aceeași temă