O bună îngrijire a pielii, care să includă, printre altele, protecție solară și curățare blândă, te poate ajuta să îți menții tenul tânăr și luminos. Totodată, stilul de viață joacă un rol important în păstrarea sănătății cutanate.
Nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să îți formezi o rutină de îngrijire a pielii. Însă, începând cu vârsta de 20 de ani, ar fi bine să începi să acorzi o atenție mai mare tenului, întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de colagen endogen (proteina responsabilă cu menținerea elasticității pielii) scade și riscul apariției semnelor îmbătrânirii crește.
Sunt mulți factori care pot afecta negativ sănătatea pielii, cu atât mai mult cu cât aceasta are rol de protecție, drept urmare este expusă, zilnic, unui număr ridicat de pericole (de la condiții meteorologice până la virusuri și bacterii).
Când vine vorba despre curatare ten, un aspect important îl reprezintă alegerea produselor folosite. Curățarea este o etapă esențială din rutina de îngrijire a tenului și trebuie realizată atât dimineața, cât și seara, folosind produse adecvate tipului de piele (mixtă, normală, grasă sau uscată). În cazul în care nu știi ce tip de piele ai, este bine să apelezi la sfaturile unui specialist, astfel încât să îți adaptezi rutina de îngrijire nevoilor tenului și să folosești produsele cosmetice adecvate.
Pe lângă implementarea și respectarea unei rutine de îngrijire a pielii, este important să ții cont de anumiți factori care pot afecta sănătatea cutanată.
Protejează-te de razele ultraviolete
Una dintre cele mai importante modalități de a avea grijă de pielea ta este să o protejezi de soare. Expunerea prelungită la razele ultraviolete poate cauza riduri, pete de vârstă și alte probleme ale pielii, precum arsurile solare. De asemenea, expunerea fără protecție la soare crește riscul de a dezvolta cancer de piele.
Pentru a te asigura că pielea nu are de suferit de pe urma soarelui, este indicat să folosești produse cu factor de protecție solară (SPF) și spectru larg de protecție. Crema ar trebui aplicată cu 30 de minute înainte de a ieși din casă, indiferent de anotimp, și reaplicată la fiecare două ore dacă desfășori activități solicitante și transpiri sau dacă înoți.
Totodată, este indicat să eviți soarele în timpul orelor de vârf, respectiv 10:00 – 16:00, când razele ultraviolete sunt foarte puternice.
Nu în ultimul rând, poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de efectele nocive ale soarelui. Cămășile sau bluzele cu mâneci lungi și pantalonii lungi sunt o opțiune bună pentru a te asigura că îți protejezi pielea de soare. Totodată, pălăriile cu boruri largi și ochelarii de soare sunt accesorii esențiale, mai ales în timpul verii.
Tratează-ți pielea cu delicatețe
Sunt mulți factori care pot afecta pielea, însă, cu ajutorul câtorva măsuri simple, poți avea tenul luminos cât mai mult timp.
Apa fierbinte, precum și dușurile lungi îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. De aceea, este recomandat să limitezi timpul de îmbăiere și să folosești apă caldă, nicidecum fierbinte.
În plus, este bine să eviți săpunurile dure sau alte produse care pot agresa pielea. Alege, în schimb, loțiuni, spume sau uleiuri de curățare blânde, fără parfum.
Folosește apa termala pentru a calma și proteja pielea. Datorită concentrațiilor ridicate de minerale și oligoelemente esențiale pentru sănătatea pielii, apa termală contribuie la protejarea pielii împotriva efectelor nocive produse de radicalii liberi, având proprietăți antiinflamatoare și antialergice.
Nu în ultimul rând, oferă-i pielii hidratarea de care are nevoie. În funcție de tipul de ten, folosește o cremă hidratantă eficientă.
Gestionează stresul și consumă alimente sănătoase
Stresul este unul dintre inamicii pielii. Nivelul ridicat de stres poate face pielea mai sensibilă și poate agrava simptomele anumitor afecțiuni ale pielii, precum acneea. Pentru gestionarea stresului, este bine să ai o rutină de odihnă eficientă (specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte), să faci sport, să îți organizezi foarte bine timpul, astfel încât să ai vreme să faci și lucrurile care îți plac, și să nu accepți mai multe sarcini decât poți realiza.
În aceeași măsură, dieta joacă un rol important în menținerea sănătății cutanate. Consumă fructe și legume și bea cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. Evită să adaugi în dietă alimente bogate în grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați.
Pielea are un rol esențial pentru organism, respectiv îi asigură protecția, însă, pentru a-și putea îndeplini misiunea, are nevoie, la rândul ei, de sprijin. Cu o rutină eficientă de îngrijire și un stil de viață sănătos, poți avea pielea luminoasă și sănătoasă la orice vârstă.
Sursă foto: Freepik