„Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc, la Astra Film Festival 2019 de la Sibiu

Publicat: 20 oct. 2019, 23:34 Autor: D. C. Vedete
Teach, desemnat cel mai bun documentar românesc, la Astra Film Festival 2019 de la Sibiu

Festivalul Internațional Astra Film a avut loc sâmbătă seară, la Filarmonica de Stat din Sibiu, potrivit organizatorilor.

„Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc. Câștigătorii celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu au fost anunțați sâmbătă seară, juriile celor patru competiții având de ales dintr-o selecție finală de 46 de pelicule.

Premiul pentru cel mai bun film din competiția internațională a fost acordat producţiei „Immortal”, de Ksenia Okhapkina, pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela mințile noilor generații utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică.

„Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc

Teach, desemnat cel mai bun documentar românesc

Motivația juriului competiției Internațional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna și Claudiu Turcuș, a fost: „Filmul e o declarație împotriva dinamicii periculoase a naționalismului care se răspăndește peste tot în lume”.

„I See Reed People”, de Bojina Panayatova, a fost alegerea juriului pentru premiul pentru cel mai bun film din competiția Europa Centrală și de Est, pentru complexitatea misiunii pe care și-a asumat-o regizoarea, și anume aceea a înțelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria.

Motivația juriului competiției, format din Peter Dale, Zhang Yang și Mirela Nagâț, a fost următoarea: „Un film captivant care pune întrebări grave și profunde cu privire la viața de după căderea regimurilor totalitare”.

Pentru că cele 11 filme din competiția România sunt foarte diferite ca abordare, o parte din ele tratează subiecte importante prin intermediul unor povești puternice, iar altele își spun povestea mai mult prin imagini decât prin cuvinte, juriul competiției, format din Michael Stewart și Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii.

Astfel, premiul pentru cea mai bună regie a fost oferit lui Anne Schiltz și Charlotte Gregoire, pentru filmul „Pastures New”, datorită relației profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un lungmetraj în care observația atentă se îmbină cu emoția.

Premiul pentru cel mai bun film din competiția România i-a revenit documentarului „Profu’/ Teach”, de Alex Brendea, pentru dorința de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea sa și pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur.

Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 și a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019.

„My Father’s Son”, de Hillel Chaim Rate, un portret sensibil și foarte cinematografic al legăturii dintre tată și fiu, a primit premiul pentru cel mai bun film din competiția DocSchool. Motivația juriului, format din Aleksandar Govedarica și Liviu Tipuriță, a fost:

„Am apreciat modul în care regizorul împletește gesturi banale cu momente de spiritualitate în ceea ce devine povestea căutărilor protagonistului pentru atingerea unui scop în propria lui viață”.

Publicat: 20 oct. 2019, 23:34 Autor: D. C. Vedete
Pe aceeași temă