Stafilococul auriu. Care este tratamentul care te scapă de infecție

Publicat: 11 nov. 2019, 10:34 Autor: alina.serea Life
Stafilococul auriu. Care este tratamentul care te scapă de infecție

Stafilococul auriu este numit și superbacterie, tocmai din cauza rezistenței sale la tratamentul cu antibiotic. Iată ce trebuie să știi despre infecția cu stafilococ auriu și tratamentul acesteia

Stafilococul auriu tratament. Foto stafilococ la microscop
Stafilococul aiuriu este responsabil pentru multe tipuri de infecții ale pielii și nu numai

Tratamentul pentru stafilococ auriu constă, de cele mai multe ori, în antibiotic și anumite tratamente locale. Totuși, doar medicul este cel care poate prescrie un tratament corespunzător pentru infecția cu stafilococ auriu, în funcție de diagnosticul fiecărei persoane în parte și de antecedentele medicale ale acesteia.

Stafilococii sunt bacterii care se regăsesc adesea în organismele sănătoase şi care se fixează, de obicei, în mucoasa nazală. De aici, bacteriile colonizează şi alte zone ale corpului, de regulă cele care păstrează umiditatea. Infecţia cu stafilococ auriu nu este severă, dar există şi situaţii, în cazul pacienţilor imunodeficitari, când poate duce și la deces. Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii sau plămânilor. Acesta se mai numește și i este numit şi „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice.

Stafilococ auriu tratament. Rezistența la antibiotic

De cele mai multe ori, infecția cu stafilococi este tratată cu antibiotice. Problemă ar fi că, în prezent, multe tipuri de stafilococi au devenit rezistenți și la cele mai puternice antibiotice. Stafilococii care nu pot fi tratați cu antibiotice obișnuite se numesc meticilino-rezistenți (MRSA).

MRSA, alături de alţi stafilococi mult mai rezistenţi la antibiotice, au devenit destul de răspândiţi, mai ales în spitale, determinând infectii greu de tratat.

Infecţiile stafilococice se tratează cu antibiotice. În cazul în care pacientul contractează infecţia cu stafilococ în spital, i se prescriu antibiotice împotriva stafilococilor meticilino-rezistenţi. Uneori, infecţiile la nivelul pielii se pot trata local, cu un unguent. Dacă infecţia pielii este severă, tratamentul cu antibiotice este administrat pe cale orală şi, uneori, intravenos. Infecţiile localizate la nivelul oaselor au nevoie de operaţie pentru îndepărtarea ţesutului afectat. Abcesele sunt deschise şi drenate de medicul chirurg.

Este important să urmaţi întocmai schema de tratament recomandată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează, şi să feriţi zona afectată până la vindecarea completă.

În lipsa tratamentului corespunzător, infecţia cu stafilococ auriu poate duce la apariţia complicaţiilor: pneumonie sau sepsis (o infecţie care afectează sângele).

Stafilococul aiuriu cale de transmitere

Transmiterea stafilococului auriu se face prin contactul cutanat cu o persoană infectată, prin intermediul rănilor sau leziunilor prezente la nivelul pielii. De asemenea, folosirrea în comun a lamelor de ras, a prosoapelor sau a încălţămintei poate fi de vină pentru infecţia cu stafilococ auriu.

Potrivit statisticilor, 2 persoane din 100 sunt purtătoare ale stafilococului, dar nu întotdeauna se îmbolnăvesc, mai ales dacă au un sistem imunitar puternic. Totuși, stafilococul auriu la copii poate fi destul de periculos.

Citește și: Boli transmisibile la epilare! Nu o sa iti mai vina sa mergi la salon! Ce reguli de igiena trebuie urmate

Simptomele infecției cu stafilococ auriu

Primul semn al infectării cu stafilococ auriu este apariţia pungilor cu puroi pe diferite zone ale pielii, care creează disconfort, fiind umflate, dureroase şi roşii. Apoi, din cauza faptului că nu există un tratament adecvat, care să elimine bacteria din organism în acest stadiu, infecţia cu stafilococ va lua forma furunculelor, impetigoului, celulitei infecţioase, panariţiului sau mastitei

Prevenirea infecției cu stafilococ auriu

Poți reduce riscul de infectare cu stafilococ auriu respectând următoarele reguli:

  • spală-te pe mâini cât mai des
  • acoperă-ți rănile deschise de la nivel cutanat
  • schimbă-ți bandajele des, dacă ai leziuni bandajate
  • nu folosi obiectele de igiena intimă la comun
  • spală hainele și lenjeriile la temperaturi ridicate
Publicat: 11 nov. 2019, 10:34 Autor: alina.serea Life
Pe aceeași temă