Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati? Doamne, ce se intampla cu spitalele noastre?

Publicat: 10 mai 2019, 18:11 Autor: Echipa Ciao.ro Ciao.ro
Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati? Doamne, ce se intampla cu spitalele noastre?

Prezenta stafilococului auriu a fost confirmată în cazul a doi copii din cei trei rămași internați la Grigore Alexandrescu, potrivit Ministerului Sănătății.

Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat, vineri, că pentru doi din cei trei copii rămași internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost confirmată prezența stafilococului auriu. Totodată, a fost depistat stafilococ coagulazo pozitiv în cazul unei moașe.

„Din cele cinci cazuri, doi copii au fost externați, iar din cei trei copii internați în prezent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar in cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ”, se arată în comunicat.

Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”

Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati Doamne, ce se intampla cu spitalele noastre
Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati Doamne, ce se intampla cu spitalele noastre

Potrivit aceleiași surse, în scopul efectuării unor analize amănunțite, au fost prelevate 48 de probe până la acest moment. Prezența stafilococului coagulazo pozitiv a fost depistată în urma acestor verificări și în cazul unei moașe.

Reprezentanții ministerului preciează însă, în același context, că acest stafilococ diferă de MRSA, depistat în cazul bebelușilor. Rezultatele celorlalte probe prelevate au indicat lipsa MRSA.

„În cadrul verificării au fost prelevate zilele trecute un număr de 48 de probe de sanitație, exudate nazale și probe de apă sterilă. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o excepție. S-a depistat prezența stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moașe. Acest stafilocococ este diferit de MRSA, de cel depistat în cazul nou-născutilor, iar în cazul personalului purtător este necesară respectarea măsurilor de protecție standard prevăzute în norme”, conform datelor comunicatului citat.

O moasa, purtatoare de stafilococ auriu

Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati Doamne, ce se intampla cu spitalele noastreÎn același context, reprezentanții ministerului menționează și faptul că vineri au fost prelevate alte 48 de probe noi. De asemenea, aceștia mai precizează și că Direcția de Sănătate Publică București va continua verificările foilor de observație pentru toți copiii născuți în maternitatea Giulești în perioada sărbătorilor pascale.

„Echipa DSPMB a prelevat astăzi (vineri, n.r.) noi probe: 20 de exudate nazale, 10 teste mâini personal si 18 teste aeromicroflora. De asemenea, continuă verificările foilor de observație ale tuturor copiilor născuți în această maternitate, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum și a măsurilor de dezinfecție și sterilizare”, potrivit mențiunilor din comunicat.

Spitalele, controlate din nou de autoritati

Stafilococ la Spitalul „G. Alexandrescu”. Cati copii au fost afectati Doamne, ce se intampla cu spitalele noastrePotrivit aceleiași surse, verificările cadrelor abilitate ale DSPMB vor continua până în data de 15 mai.

„O echipă formată din inspectori sanitari și medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București -DSPMB, realizează, in perioada 08.05-15.05.2019, o acțiune de control la Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții ministerului menționează că aceste controale ale DSPMB efectuate la Maternitatea Giulești, urmăresc respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical.

„Controlul vizează respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale, după ce, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost internati 5 copii născuți prin cezariana la Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare”, mai arată sursa citată.

Publicat: 10 mai 2019, 18:11 Autor: Echipa Ciao.ro Ciao.ro
Pe aceeași temă