Stadionul colosal gandit de Hitler! Cum urma sa arate arena de 400.000 de locuri care nu a mai fost terminata niciodata! Imaginile grandomaniei

Publicat: 24 sept. 2018, 17:54 Autor: D. C. Life

Hitler era la un pas sa construiasca un stadion colosal in care sute de mii de oameni sa participe la “sarbatorile” naziste.

Stadionul colosal gandit de Hitler! Cum urma sa arate arena de 400.000 de locuri. Viziunea spectaculoasa a lui Hitler despre cel mai mare stadion din lume nu a ajuns niciodata sa vada lumina zilei dupa ce chiar inainte de inceperea constructiei a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Constructia uriasa urma sa fie ridicata langa Nuremberg in Germania si era proiectata de Albert Speer si de Hitler insusi urmand sa poata gazdui peste 400.000 de oameni. Stadionul urma sa aiba aproximativ 800 de metri lungime iar tribunele urmau sa fie ridicate la aproximativ 90 de metri inaltime. Ambitia lui Hitler era ca “Stadionul Germaniei”, caci acesta urma sa fie numele arenei, sa fie cel mai mare din lume. Din cauza celui De-al Doilea Razboi Mondial constructia a fost oprita, dar nu inainte sa fie ridicata o parte dintre tribuna care rezista chiar si astazi. Oricat ar parea de incredibil Hitler chiar a fost in vizita la santier pentru a se asigura ca lucrarile inainteaza rapid.

Stadionul a fost gandit si realizat de arhitectul sef al lui Hitler, Albert Speer si ca mai toate proiectele megalomanice din epoca nazistilor era supervizat atent de Hitler si multe din ideile lui erau considerate obligatorii. Explicatia pentru care nazistii au ales Nuremberg si nu Berlin este una destul de simpla.

Stadionul colosal gandit de Hitler! Cum urma sa arate arena de 400.000 de locuri

In Nuremberg, orasul situat in Bavaria, Hitler si nazistii sai tineau conventia anuala unde zeci de mii de oameni erau invitati si aveau loc parade impresionante ale puterii Germaniei naziste. Hitler imaginase acest stadion ca unul pe care vor avea loc mai multe festivitati naziste dar si Jocurile Olimpice.

In varianta finala stadionul urma sa aiba 800 de metri lungime si 450 de metri latime. Tribunele dispuse in forma de “U” urmau sa aiba peste 90 de metri inaltime, iar din loc in loc sa existe turnuri si mai inalte de atat pentru oficiali iar deasupra lor vulturi uriasi care reprezentau simbolul nazist.

Si ca sa va dati seama exact la ce nivel de grandomanie lucrau germanii in anii ’30 – ’40 trebuie stiut faptul ca in 1937 Hitler a inaugurat o replica a unei tribune a stadionului construita “de test” doar ca sa fie siguri ca arena va rezista. Timp de 18 luni, peste 400 de muncitori au lucrat la constructia intregii sectiuni pe panta unui deal la o ora distanta de Nuremberg.

Hitler si arhitectul lui au defrisat un versant intreg care avea aceasi inclinatie ca tribunele viitorului stadion si au construit de test o sectiune de tribuna care putea gazdui 40.000 de oameni. Aici s-a dorit testarea tribunei din punct de vedere acustic si al perspectivei, adica era important ca si oamenii din ultimele randuri sa vada si sa auda perfect ce se intampla la nivelul solului.

Publicat: 24 sept. 2018, 17:54 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă