Doi oameni din Timiș au fost diagnosticați cu COVID-19 , deşi nu au fost testaţi vreodată. Greşeala aparţine celor de la DSP şi face parte dintr-un lung şir de erori.
Un tânăr, cu care cei doi au intrat în contact, a fost confirmat pozitiv, iar apropiații lui au fost imediat testați, rezultatele fiind negative. Se pare că problema a pornit de la persoanele netestate care au fost anunţate că sunt purtătoare ale virusului.
Familia tânărului a fost inițial testată iar rezultatele au fost negative: „În momentul în care eu am fost confirmat, la câteva zile a fost testată și familia mea și respectiv prietena mea, ei fiind negativi. Iar ulterior, la câteva zile, mai priecis ieri, am primit la Primăria comunei unde suntem în izolare o hârtie prin care se prezenta faptul că atât familia mea și prietena mea, cât și familia ei care nici măcar nu a fost testată, sunt toți împreună pe aceiași listă de pozitivi. Și noi ne întrebăm cum este posibil acest lucru”, a dezvăluit Raul.
DSP spune că nu s-a făcut nicio greșeală, iar familia, care a fost testată negativ, se află în izolare timp de 14 zile: „Cei de la DSP au spus că nu au trimis o astfel de listă, lista este de la Centrul Județean de coordonare și Conducere a intervenției Timiș. Am anunțat acest lucru, cei de la DSP au spus că vor verifica acest incident. Acum suntem cu toții în carantină până în ziua 14, nu știm exact care sunt procedurile și dacă se pot retesta”, a mai povestit tânărul.
Cercetătorii din cadrul Universității California de Sud au descoperit o posibilă ordine a simptomelor infectării cu noul coronavirus, virusul venit din China. Astfel că, ordinea ar fi următoarea: febră, tuse, dureri musculare, amețeală, stare de greață și diaree. Persoanele care sunt infectate cu noul coronavirus ar putea, potrivit cercetătorilor, să își dea seama din timp și să ceară ajutorul medicilor. Odată ce ”datele problemei” se cunosc, cadrele medicale vor determina ce măsuri trebuie luate pentru pacientul respectiv. Chiar dacă febra și tusea sunt asociate și cu alte boli respiratorii, noul coronavirus poate provoca și simptome care apar la nivelul tractului gastrointestinal superior și inferior.
„Această ordine este deosebit de importantă în cazul în care avem de-a face cu cicluri suprapuse de boli precum gripa, care coincid cu infecțiile cu COVID-19. Medicii pot determina ce măsuri trebuie luate pentru îngrijirea pacientului și pot preveni agravarea stării acestuia”, a declarat Peter Kuhn, profesor de medicină, inginerie biomedicală și inginerie aerospațială și mecanică, arată Digi24.