Elevilor o sa le placa aceasta modificare pentru ca examenul va deveni mai simplu, iar metoda de corectare si notare a unei lucrari va fi mai riguroasa.
Se schimba RADICAL examenul de BAC! Examenul va fi mult mai simplu de acum! Din acest an, vor introduse şi testele de tip grilă la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Decizia s-ar justifica prin reducerea diferenţelor între notele obţinute iniţial la testări şi cele rezultate după contestaţii.
Pentru a nu mai exista diferente mari intre interpretarile profesorilor vis a vis de aceeasi lucrare a unui elev Ministerul Educatiei a decis introducerea probelor grila la toate materiile, inclusiv la limba romana.
Schimbarea nu este una radicală, nu se modifică programa, ci doar metoda de examinare, iar modificarea va fi în proporție de 40%. În cazul altor discipline de bacalaureat, precum sociologia sau georgrafia, elevii aveau deja subiecte tip grilă la care trebuiau să răspundă, acestea erau doar în proporție de 30%, iar începând de anul acesta vor fi în proporție de 40%.
Practic de anul viitor la toate probele de Bacalaureat 40% dintre subiecte vor fi de tip grila, in continuare, elevii vor avea de elaborat comentarii pe baza unor texte, deci acest lucru nu se modifică.
„Nu se schimbă nicio modalitate de evaluare. În urma analizei pe care am făcut-o în vară, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Poate fi o întrebare cu alegere multiplă, o întrebare cu alegere duală, adevărat – fals.
Am propus creşterea ponderii acestui tip de itemi la 40% din totalul subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi, tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor.
(…) Tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare între evaluarea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a explicat Ionel Florian Lixandru secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar.