Scenariile care ar putea dubla numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus în România! ”Aşa spun studiile: sub 10 grade, virusul devine mai activ”

Publicat: 01 sept. 2020, 08:13 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Situația din România se află pe un teren cu ”nisip mișcător” în privința numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Există câteva scenarii care ar putea dubla numărul de cazuri de infectare în țară.

În primul rând, deschiderea școlilor din țară, dar și revenirea românilor la muncă (fizic) și alegerile localte. Aceștia reprezintă factori care ar putea dubla numărul de infectări prezent în bilanțul actual din România. Din toamnă, situația s-ar agrava, spun specialiștii.

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara susține că indicele de transmitere ar putea fi chiar mai mare decât cel calculat de specialiști, arată Adevărul.

„Ne aşteptăm la un număr crescut de cazuri, personal mă aştept la peste 2.000 de cazuri (n.r. – pe zi). Cred că indicele de transmitere este mult mai mare decât putem noi să identificăm în acest moment. Cert este că sistemul sanitar este pus sub presiune în toată ţara, paturile de terapie intensivă observaţi că se umplu vertiginos şi numărul de decese nu este în scădere. Sunt mai mulţi factori. În primul rând, începerea şcolii, în al doilea rând, începerea lucrului, pentru că oamenii se reîntorc din concedii şi se apucă de lucru: se aglomerează mijloacele de transport în comun, corporaţiile etc. Şi mai este şi procesul electoral. Dacă vom fi responsabili şi dacă abordăm problema cu seriozitate, poate reuşim să depăşim cu bine aceste două luni“, a spus medicul.

Medicul Emilian Popovici: Pentru că aşa spun studiile: că sub 10 grade el devine mai activ. Şi, pe lângă asta, odată cu răcirea vremii, o să ne confruntăm şi cu gripa

Pe de altă parte, și medicul primar epidemiolog Emilian Popovici susține faptul că redeschiderea școlilor în toamnă va avea un impact asupra oamenilor, dar și sezonul rece, care se apropie cu pași repezi, și care poate ”însemna o activare a virusului ca o evoluție a lui naturală”. Cu alte cuvinte, frigul reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea virusului și circulația lui.

„Urmează redeschiderea şcolilor, care poate să aibă un impact de acest gen. Dacă lucrurile sunt perfecte, dacă totul se face perfect, poate să nu fie niciun impact. Dacă vor fi imperfecţiuni pe ici, pe colo, atunci se poate întâmpla să fie o oarecare creştere. Apoi, este perioada aceasta de reîntoarcere a oamenilor din concedii. E sfârşitul lunii august şi oamenii se vor întoarce din vacanţă. S-a văzut cum s-au comportat unii la mare şi în alte locuri. Şi aceasta poate să aibă nişte repercusiuni. Pentru că ei se pot întoarce, să zicem, unii dintre ei infectaţi şi se întorc în localităţile lor de domiciliu, şi pot genera cazuri secundare acolo“, explică medicul.

”Vine luna noiembrie cu scăderi de temperatură. Dacă ne uităm la anii trecuţi, pot fi şi sub 10 grade în noimebrie. Şi asta înseamnă o activare a virusului ca o evoluţie a lui naturală. Pentru că aşa spun studiile: că sub 10 grade el devine mai activ. Şi, pe lângă asta, odată cu răcirea vremii, o să ne confruntăm şi cu gripa. Asta se întâmplă an de an, nu e o posibilitate sau o probabilitate, este aproape o siguranţă. Şi atunci, acestea vor merge împreună“, mai spune conf. dr. Emilian Popovici.

Publicat: 01 sept. 2020, 08:13 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă