Salam de biscuiți este un desert pe cât de delicios, pe atât de simplu și rapid de preparat. În plus, se poate face și salam de biscuiți de post, fără lapte sau unt.
Rețetele de salam de biscuiți se pot face adesea cu ingredientele pe care le avem la îndemână. Asta pentru că este un desert deloc pretențios.
Atunci când vrei mâncăruri delicioase de post, un desert perfect este salamul de biscuiți de post
Biscuiţii se rup cu mâna şi se lasă într-un castron, iar peste se adaugă rahatul tăiat bucăţele. Se iau nucile, iar o jumătate dintre acestea se macină, iar cealaltă jumătate de mărunţeşte cu un cuţit, iar mai apoi se adaugă peste biscuiţi şi rahat şi se amestecă bine.
Separat se amestecă apa cu cacao, iar mai apoi se pune margarina la topit. Amestecăm în continuare, iar după ce compoziţia dă în clocot, se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se adaugă compoziţia cu cacao peste amestecul de biscuiţi, rahat şi nuci, dar şi esenţa de rom şi se amestecă cu grijă, astfel încât biscuiţii să se înmoaie şi să nu se sfărâme. Compoziţia se pune în folie alimentară pe o singură linie şi se rulează strâns pentru a obţine un rezultat uniform. Se pune pe o tavă şi se lasă la rece. Poate fi servit a doua zi sau după cel puţin 4 ore.
Citește și: Clătite de post. Rețete rapide de clătite de post
Se pun stafidele la înmuiat în puțin lapte cu esență de rom. . Nucile se usucă în cuptorul deja încins, timp de 10-15 minute. Se curată de coajă și se toacă mărunt.
Se zdrobesc biscuiții în bucăți de 1 cm. Rahatul se tăie și el în cubulețe mărunte, să fie cât mai apropiate de dimensiune de biscuiții sfărâmați. Se face sirop din zahăr și lapte într-un vas de 2-3 litri. Se adaugă unt și cacaoa. Se amestecă bine până la omogenizare și se lasă la răcit.
Se amestecă nucă măcinată, biscuiții sfărâmați, rahatul tăiat, stafidele macerate, coajă de lămâie până când se leagă că o pastă. Dacă ai compoziția prea tare, mai adaugă o lingură de rom. Dacă e prea moale, mai adaugă 2-3 biscuiți pisați. Pune amestecul pe o foaie de celofan, pudrată cu zahăr tos sau cacao. Rulează până când ai un sul de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore și se servește feliat. Poftă bună!
500 g biscuiţi simpli 300 ml lapte 150 g unt sau margarină 6 linguri zahăr 1 fiolă esenţă de rom 4 linguri cacao
Jumătate din biscuiţi se mărunţesc, iar jumătate se rup în bucăţi mici. Pe foc se pune o crăticioară în care se adaugă laptele, zahărul, untul şi cacao. Compoziţia se lasă să dea în câteva clocote, după care se ia de pe fos şi se lasă să se răcorească. În lapte se adaugă esenţa de rom, după care se toarnă peste biscuiţi şi se amestecă bine.
Cine doreşte, poate pune nuci, alune sau rahat, în funcţie de preferinţe. Pe masă se pune o folie de plastic peste care se pune compoziţia de biscuiţi. Aceasta se rulează cât mai strâns, apăsând cu mâinile ca salamul să iasă cât mai compact. Odată rulată compoziţia, se pune la frigider 4-5 ore. Înainte să fie servit, preparatul se scoate din folie şi de tăvăleşte prin zahăr pudră, cacao sau nucă de cocos, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Citește și: Retete de prajituri de casa pentru Craciun. Sunt cele mai gustoase