Pentru ca sarbatoarea Craciunului se apropie cu pasi repezi iar deserturile sunt nelipsite de pe masa romanilor, va propunem cateva retete delicioase.
In acest sens va prezentam o serie de retete inedite, care vor satisface toate gusturile, de la cei mici, si pana la cei mari. Sunt usor de facut si garantat, super gustoase.
Blat din albușuri:
Crema de vanilie/cu ciocolată:
Stratul de biscuiți
Stratul de frișcă:
Pentru ornat:
Începem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade și a pregăti o tavă cu dimensiunile de 23/20 în care punem hârtie de copt. Punem albușurile într-un bol sau în vasul mixerului, dacă avem unul cu picior fix, adăugăm un vârf de cuțit de sare și începem să mixăm până când acestea devin ca o spumă și își măresc volumul.
Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când ajungem la consistența unei compoziții de bezea (alb, ferm, lucios). Dacă întoarcem vasul albușurile bătute astfel nu trebuie să curgă.
Dăm mixerul deoparte și cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să păstrăm aerarea albușurilor obținută mai devreme. Turnăm compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit câteva minute în tavă după care îl scoatem și îl așezăm pe un grătar ca să se răcească de tot, timp în care ne ocupăm de cremă.
Pentru a putea prepara crema scoatem untul din frigider cu mult timp înainte pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei și să devină moale.
Prepararea cremei de vanilie (creme patissiere) am descris-o pe larg în rețeta pe care am publicat-o acum ceva timp pe blog și nu mai reiau toate explicații și sfaturile ci o să vă rog să dați click AICI pentru a o citi.
După ce obținem crema, așa caldă cum e, o împărțim în două. O parte o vom lăsa așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline.
Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin acoperire vom împiedica formarea unei cruste deasupra.
Sursa: lecturisiarome.ro
Ingrediente pentru glazura:
Se bat albusurile spuma in care se adauga 100 g zahar. Se bat in continuare pâna se topeste zaharul. Se adauga macul si nuca de cocos. Se presara 2 linguri de faina si se amesteca pâna se omogenizeaza compozitia.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hârtie de copt, se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mic. Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul ramas, restul de faina, laptele si zaharul vanilat.
Se ingroasa amestecul pe baie de aburi. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza margarina frecata spuma. Se asaza blatul, se intinde jumatate din crema, dupa care se aranjeaza unul lânga altul piscoturile inmuiate in putina cafea, iar peste ele se intinde restul de crema.
Deasupra se toarna glazura pregatita astfel: se fierbe intr-un vas, asezat pe foc mic, zaharul amestecat cu laptele, cacaua si margarina, pâna da in clocot si se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si se toarna peste prajitura, iar deasupra se presara nuca de cocos.
Sursa: retetepractice.ro
Ingrediente pentru rema de ciocolata alba:
Ingrediente pentru glazura:
Blatul
Galbenusurile le batem spuma cu zaharul, apoi punem uleiul. Adaugam laptele, apoi faina, nuca macinata, praful de copt si vanilia. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare. Le incorporam in compozitia obtinuta mai sus, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
Compozitia obtinuta, o impartim in doua boluri identice, in cantitati egale. Tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, turnam prima jumatate de compozitie. Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.
Scoatem blatul cand este gata si il punem pe celalalt la copt, procedand la fel ca la primul. Lasam blaturile sa se raceasca. Puteti sa coaceti blatul intreg si sa il taiati apoi in doua, pe lungime.
Crema de ciocolata alba
Rupem ciocolata alba bucatele, adaugam frisca lichida. Punem bolul pe baie de aburi si amestecam cu telul pana ciocolata este complet topita. Luam de pe foc, dam la frigider 3-4 ore pana crema de intareste. Dupa acest timp, scoatem crema de ciocolata, o mixam pana devine spumoasa.
Incorporam mascarponele, coaja rasa si zeama de lamaie.
La final adaugam nuca macinata. Asezam primul blat pe un tocator si il ungem cu dulceata de visine. Punem crema, o nivelam, asezam al doilea blat. Dam prajitura la rece 2-3 ore. Dupa acest timp scoatem prajitura de la frigider si o portionam. Eu am obtinut 18 bucati.
Glazura
Intr-o cratita punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele. Asezam pe baie de aburi glazura pana ciocolata este complet topita. In acest timp amestecam continuu cu o lingura.
Luam glazura de pe foc, punem cate putina pe fiecare prajiturica, lasand sa curga si pe margini. Deasupra presaram bombonele, o dam la rece pana se intareste glazura, apoi servim.
Sursa: culinar.ro
Intr-un bol punem margarina cu zaharul si le amestecam cu mana pana obtinem o pasta. Incorporam sucul si coaja de portocala, apoi mierea, zaharul cu pastai de vanilie si esenta de migdale.
Faina o cernem, o amestecam cu praful de copt si o incorporam treptat peste crema de margarina. Amestecam cu mana pana vom obtine un aluat molicel si putin lipicios, deci nu va fi un aluat tare.
Il lasam 15 minute la odihnit, dar nu la frigider ci la temperatura camerei.
Pregatim niste forme din silicon, rupem bucatele de aluat si cu degetele le presam in forme. Nu facem biscuitii prea subtirii ca sa nu fie prea crocanti dupa ce ii coacem. Daca nu aveti forme puteti pune gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Formele de silicon le asezam pe o tava de aragaz si le introducem in cuptorul incins. Lasam biscuitii pana devin usor aurii, cam 12-15 minute. Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se racoreasca apoi ii scoatem din forme. Ii decoram cum dorim si ii servim.
Sursa: gustos.ro
Mai intai de toate facem un espresso mare si il lăsăm la racit, apoi separăm galbenușurile de albușuri, frecăm foarte bine galbenușurile cu zaharul pina compoziția se deschide la culoare si are o consistență pufoasa, apoi adaugăm crema mascarpone si esența de rom.
Separat batem albușurile spumă și adaugăm in compoziția de gălbenușuri amestecind usor cu o paleta de silicon ori cu un mixer manual. Crema este gata.
Intr-o formă de tort cu pereti detașabili așezăm pe fundul tavii un strat de pișcoturi insiropate in cafea și de jur imprejurul tavii punem pișcoturi neinsiropate.
Apoi o jumatate din crema de mascarpone, incă un strat de pișcoturi insiropate și apoi restul de cremă. Dăm la rece pentru cel putin o oră (eu il las peste noapte) și cind s-a racit ff bine scot din tava și deasupra ornez cu cacao.
Sursa: gustos.ro