Prof. Alexandru Rafila avertizează: ”O mască de unică folosință spălată și călcată…”

Publicat: 26 May. 2020, 08:23 Arhiva

Pandemia de coronavirus este, cu adevărat, periculoasă. A făcut numeroase victime, iar medicii încă se luptă cu virusul. Cercetătorii caută scheme de tratament care să distrugă virusul.

Profesorul Alexandru Rafila trage de fiecare dată un semnal de alarmă și roagă oamenii să poarte mereu mască de protecție, pentru a se proteja și să păstreze distanța socială față de celălalt. Totodată, Alexandru Rafila a mai spus faptul că măștile chirurgicale, de unică folosință, trebuie folosite o singură dată, potrivit Cancan.

„Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască”, a declarat profesorul.

Alexandru Rafila: ”O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante”

„Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată.”,

Mie nu-mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelegem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri. Aceste lucruri trebuie și explicate, (…) nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm. Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indiferent de individualitatea pe care o are fiecare”, a mai spus acesta.

Alexandru Rafila avertizează! Ce le transmite oamenilor care nu cred că există Covid-19

Medicul Alexandru Rafila susține că particula virală este vizibilă la microscopul electric și există. Multe persoane se opun vaccinării din cauza scepticismului, spune el, potrivit Viva. Profesorul nu susține că este vorba deloc despre o conspirație, iar bolile sunt transmisibile. Odată ce un om intră în contact cu celălalt, cu ușurință poate transmite virusul mai departe.

„Chestiunea legată de faptul că virusurile în general nu există funcționează de mult. Inclusiv când a început epidemia de rujeolă în urmă cu 4 ani în România au apărut în zona celor care se opun vaccinării informații că nu există, au făcut și pariuri.

Cred că e clar că există boli infecțioase. Cu asta cred că suntem cu toții de acord. Aceste boli sunt transmisibile. Contactul cu o persoană bolnavă duce la apariția bolii, fie prin transmitere aeriană, fie digestivă, pe diverse căi.

Bolile astea, dacă există și suntem de acord că sunt microorganisme care le produc – virusuri sau bacterii – care pot și văzute, pentru cei care sunt curioși, și izolate. La bacterii e mai simplu că sunt mai mari, la virusuri e mai complicat că un virus e o particulă care nu se multiplică decât în interiorul unei celule pe care o infectează și atunci ai nevoie de culturi de celule, dar chiar particula virală se poate vedea la un microscop electronic, se pot vedea efectele legate de distrugerea celulelor pe care le infectează.

Să vii să spui că ceva care a fost dovedit științific nu există și că există o conspirație, eu cred că frizează alte aspecte, nu cele legate de bunul simț și de o judecată cât de cât echilibrată”, a spus doctorul.

Publicat: 26 May. 2020, 08:23 Arhiva
Pe aceeași temă