Ce spune dr. Alexandru Rafila despre situația pandemică din prezent: „Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare…”

Publicat: 07 Jun. 2021, 08:05 Arhiva

Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul țării în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, susține faptul că perioada în care ne aflăm cu toții nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci mai mult una ”sporadică”. Ce declarații a făcut medicul.

Medicul Alexandru Rafila susține că în prezent nu există în România o transmitere comunitară a coronavirusului. Aceasta poate să reapară în condițiile în care există o variantă (varianta indiană, de exemplu) care are transmisibilitatea mai rapidă.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică seară, într-o emisiune la Digi 24, citează hotnews.

Dr. Alexandru Rafila: „Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare…”

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”, a adăugat medicul.

sursă foto: captură video Youtube

Publicat: 07 Jun. 2021, 08:05 Arhiva
Pe aceeași temă