Pregătirea câinelui în 3 pași pentru noaptea de Revelion! Cele mai importante sfaturi pe care ni le da dresorul de câini al vedetelor, Mihai Nae!

Publicat: 31 dec. 2023, 10:15 Autor: Dora Bazavan Vedete

An de an ne confruntăm cu aceleași discuții și apar medici sau chiar instructori canini care dau explicații mai mult sau mai puțin pertinente cum că noaptea dintre ani este o încercare serioasă în viața unui câine.

Este real acest lucru și avem nevoie și de soluții și de ajutor. Totuși există diferențe între câini. Sunt câini care în noaptea dintre ani savurează fiecare moment alături de stăpân, când jocul de artificii se desfășoară în exterior. Unora nu le pasă de zgomotul de afară. Din păcate, sunt mulți câini care mor în noaptea dintre ani. Vin mulți și contrazic acest lucru spunând că al lor companion nu este deranjat absolut deloc de gălăgia de afară.  Dar instructorul de dresaj canin care lucrează cu multe dintre animalele de companie ale vedetelor, Mihai Nae, ne-a povestit pentru Ciao.ro cum stă treaba exact cu seara de Revelion și artificiile care sperie câinii.

„Avem câteva exerciții care ajută chiar și pe ultima sută de metri. În 3 pași putem ajuta câinele nostru să treacă de această cumpănă.

1.Mirosul joacă un rol important în ceea ce privește starea câinelui nostru. Ne putem pune o pereche de mănuși chirurgicale pe mâini după care să ne frecăm pe mâini cu ceea ce găsim în interiorul petardelor și cu acestea să dăm cele mai delicioase recompense din carne. Este important să înfometăm câinele înainte de ieșirea pentru antrenament. Pentru că această soluție se pune în practică în exterior.

2. Să îi cumpărăm pungi sau baloane în care să punem o bucățică de carne și praful găsit în interiorul unei petarde, să îl umflăm până la nivelul unei mingi de tenis și să îl lăsăm prin casă să se joace cu aceasta până se sparge și găsește bucățica de carne în interior..

3. Chiar în data de 31 decembrie să luăm câinele la o plimbare mai lungă aproximativ 4 ore ( joacă, alergare, plimbare la pas), să nu îi dăm în acea zi de mâncare deloc iar pe la ora 21.00-22.00 să îi dăm mâncarea preferată pe care asigurăm să nu o refuze. Așa câinele va intra într-o stare de somnolență naturală și va dormi până când spectacolul dintre ani se va încheia. Este o metodă naturală.

În acest exercițiu găsim toate elementele. Avem zgomot, avem mirosul de praf de petardă și avem și recompensa care prin gust va relaxa creierul câinelui.

Să zic că dacă abordăm cu seriozitate această problemă cu 15 zile înainte de noaptea dintre ani, vom putea ajuta cățelul. Este important să nu uităm totuși că trăim într-un secol în care poți jongla cu pârghiile de a face ca al tău prieten și companion patruped să treacă cu ușurință peste aceste momente critice.

Trebuie să înțelegem de ce se sperie câinii sau ce anume influențează creierul câinelui de îl poate determina să trăiască clipe de coșmar, după care să reușim să găsim soluția potrivită pentru a îi intãri psihicul. Trebuie să știm că pe lângă faptul că auzul lor este mult mai fin decât al nostru și aud sunetele înalte mult mai acut, ar mai fi o problemă care își pune serios amprenta asupra creierului. Mirosul este acela. Mirosul și poluarea  cauzate de petarde cumulate cu zgomotele îl fac să devină mai agitat. Nasul câinelui dictează creierului. Am fi surprinși că al nostru câine care ani la rând nu a avut probleme cu toate acestea să devină dintr-o dată agitat și să manifeste neliniște. E important cu ceva timp înainte să pregătești câinele punând la televizor sau la laptop zgomote cu artificii sau sunete ce imită bombele. În acest timp câinele să mănânce mâncarea lui preferată”, ne învață Mihai Nae.

„E bine să fie puțin înfometat. Va simți gustul mâncării mai bine și va ignora ce se întâmplă în exterior. Nu recomand oasele la câinii de companie însă acesta este un moment în care osul fiert cu carne pe el să facă că aceste momente să nu fie băgate în seama de către câinele dumneavoastră. Este ca un rasfaț. Pornește televizorul și dă drumul la muzică în încăperea în care este băgat câinele. E important să nu lăsăți câinii în curte. La orele de dresaj instructorii canini în SUA au diferite metode ca din timpul anului să echilibreze câinele cu astfel de situații. Aceștia fac și vara exerciții care vor ajuta câinii să fie pregătiți pentru momentele de sărbători. Afecțiunea este și ea importantă țînând cont că orice corp al oricărui câine indiferent de rasă secretă oxitocina în momentele de tandrețe. Există difuzoare de arome sau zgărzi de calmare care răspândesc feromoni artificiali și care ar trebui să calmeze câinele. O altă variantă sunt tranchilizantele care sunt stabilite de către medic în amănunt. Câinii bătrâni sunt mult mai  predispuși la infarct. Foarte mulți dintre noi când vedem că al nostru patruped este speriat folosim cuvântul ,,Bravo”. Foarte greșit în asemenea situație pentru că practic îi confirmi și îi încurajezi starea. Dar recomandarea, în perioada aceasta, este ca stăpânii să le dea anumite suplimente cu triptofan, valeriană, să-i pregătească puțin pentru ceea ce urmează.

Astfel de suplimente se găsesc în farmaciile și cabinetele veterinare, cu dozajele conform prospectului și a recomandărilor producătorilor.

Însă trebuie cerut sfatul specialistului înainte de a începe medicația pentru prevenirea sau tratarea anxietățîi animalului.Totuși cred  că începerea predresajului urmat de dresaj vor face ca orice câine să treacă peste toate acestea considerând a fi neînsemnate. Dar atenție, la vârsta corectă. Vârsta corectă este între 3 și 4 luni”, ne asigură Mihai Nae cum să procedăm corect!

 

Publicat: 31 dec. 2023, 10:15 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă
×