Este una dintre romanii cu care ar trebui sa ne mandrim. Povestea ei de viata este una plina de inspiratie pentru oricare dintre noi.
O veste extraordinar de buna vine pentru Romania din Franta. Roxana Maracineanu are 43 de ani si tocmai a fost aleasa in fuctia de Ministru al Sporturilor din Franta. In 1998 ea a fost campioana mondiala la proba de 200 de metri spate, natatie, iar in anul 2000 a iesit vicecampioana la aceeasi proba.
Roxana Mărăcineanu s-a născut la 7 mai 1975, la Bucureşti şi a emigrat în Franţa în 1984. În 1998, la Perth, Roxana Mărăcineanu a devenit prima sportivă din Franţa care a cucerit tilul mondial la nataţie. În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la JO de la Sydney, fiind întrecută de Diana Mocanu.
Anul trecut Roxana Maracineanu a acordat un interviu in care a oferit detalii despre viata ei si despre cum a fugit din Romania in Franta. „Trăiam la Bucureşti şi tatăl meu a fost trimis la Alger cu serviciul (n.r. – era inginer de lucrări publice). Mama mea şi fratele meu i s-au alăturat, apoi a fost rândul meu în timpul vacanţelor şcolare. Şi în momentul revenirii, în loc să luăm zborul spre România, ne-am îmbarcat pentru Franţa… Nu înţelegeam cu adevărat ce se se întâmplă. Am cerut azil politic, nu puteam merge la hotel, nu cunoşteam pe nimeni la Paris şi am dormit câteva nopţi în maşina noastră Renault 16. Dar pentru noi era o aventură, era amuzant, nu avea nimic trist…”, a povestit ea.
„Începusem gimnastica la Bucureşti, dar era foarte greu şi am fost îndrumată către nataţie. Doi ani am întreupt activitatea până am ajuns la clubul din Mulhouse. A fost clar de la început că nu trebuia să mă mai consider româncă. Într-o zi, la un concurs în Alsacia, o înotătoare română mi-a oferit casca ei. Am fost foarte bucuroasă şi am purtat-o la încălzire. Lionel (n.r. – Lionel Horter, antrenorul ei) a înnebunit şi mi-a ordonat să o scot. Am înţeles că era o chestiune pe care trebuia să o cultiv în grădina mea secretă. Totul a ieşit în evidenţă odată ce am câştigat (n.r. – primul aur mondial francez la nataţie). Jean-Marie Le Pen m-a dat ca exemplu de străin integrat. Această dezbatere mă depăşea complet”, şi-a amintit fosta sportivă.
După căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989, Roxana şi-a refăcut legătura cu rădăcinile ei. „M-am întors în România cât de repede am putut, mergeam în vacanţele de vară. Nu am mai fost un timp, apoi am început din nou să merg împreună cu cei trei copii ai mei (n.r. – Nina, opt ani, Cleo, şase ani şi Kimi, un an şi jumătate). Vreau ca ei să cunoască această parte din ei. Sunt în întregime româncă şi în întregime franceză. Am fost flatată să merg la Elysee sau să primesc o scrisoare de la preşedintele Chirac, dar doar în calitate de sportiv. Ceea ce rămâne din ceea ce am trăit sunt aniversările şi sărbătorile de Crăciun în familiile care ne-au primit la Riec, momentele petrecute cu ei. Asta te marchează…”
Continuarea interviului il poti citi AICI!