Cercetatorii NASA planifica atent o viitoare expeditie pe Marte. Ei incearca sa creasca un aliment in spatiu, pentru hrana astronautilor!
NASA vrea sa creasca legume in spatiu! Agentia spatiala americana nu este la prima tentativa de a creste legume in spatiu. In trecut, a crescut cu succes pe Statia Spatiala Internationala trei tipuri de salata verde, varza chinezeasca si seminte kale, dar si flori Zinnia. Sunt cunoscute la noi sub numele de carciumarese, potrivit CNN.
Insa noul experiment al cercetatorilor spatiali reprezinta o premiera – atat prin prisma tipului de planta pe care vor sa il creasca, dar si al motivului!
Este vorba de un tip de ardei chili, Espanola chile, care ar deveni astfel prima planta cu fructificare crescuta de agentia americana in spatiu. Motivul tine de planificarea unei potentiale expeditii catre Marte. Litere pe Marte! Ce a aparut scris pe ‘planeta Rosie’
Cercetatorul NASA Jacob Toress explica faptul ca o calatorie spre Marte, chiar si in cele mai propice conditii de aliniere a planetelor, tot ar dura aproape doi ani. Iar traditionalele mancaruri conservate ale astronautilor nu pot oferi destule vitamine si nutrienti pentru a sustine calatoria.
„Ar putea sa isi umple stomacurile, insa nu ar avea parte de nutrientii necesari pentru a si putea munci”, a explicat savantul. Astfel, inainte ca NASA sa porneasca o misiune catre planeta rosie, va trebuie sa gaseasca un mod de a suplimenta dieta astronautilor cu fructe si legume proaspete.
Cresterea legumelor in spatiu este foarte dificila, iar plantele necesare trebuie sa poata fi polenizate usor si sa suporte un mediu cu foarte mult dioxid de carbon. Cercetatorii spatiale au gasit ca anumite tipuri de ardei chilli le pot face pe ambele!
Mai mult decat atat, vitaminele din ardei i-ar putea ajuta pe astronauti sa combata eventuale probleme de sanatate. Ardeii chili sunt bogati in vitamina C. Gustul lor iute le-ar putea ajuta moralul, in conditiile in care exploratorii spatiali isi pierd simtul gustului dupa perioade indelungate petrecute in lipsa gravitatiei! Dar si gradinaritul in sine ar putea fi util in a sparge monotonia unei calatorii spatiale de durata.