Recent a fost observat al doilea crater de sub Groenlanda. Savantii de la NASA au explicat si cum s-a format acesta.
Savantii facusera, in urma cu cateva luni, o descoperire impresionanta. Sub acest teritoriu inghetat s-ar afla o groapa imensa, potrivit oamenilor de stiinta. Insa, acum, a fost gasit si al doilea crater de sub Groenlanda, care le confirma cercetatorilor o teorie sumbra.
Un specialist de la NASA a fost cel care a facut descoperirea si este vorba despre un alt crater de impact ce a fost ingropat sub un strat generos de gheata. Acesta a fost localizat in nord-vestul Groenlandei.
Descoperirea facuta in luna noiembrie din 2018 anunta un crater gigantic, cu un diametru de aproximativ 30 de kilometri, sub ghetarul Hiawatha. A fost primul crater de impact al unui meteorit care a fost vreodata descoperit sub calota glaciara a Terrei, potrivit descopera.ro.
Al doilea crater de sub Groenlanda este localizat la circa 183 de kilometri distanta de primul. Cele doua s-ar fi format in aceeasi perioada, sustin oamenii de stiinta de la NASA. Craterul descoperit recent are un diametru de 35 de kilometri. Meteoritul care a lovit atunci aceasta zona a Terrei a avut o latime cel putin un kilometru, fiind format din fier.
Daca va fi demonstrat ca originea sa a fost datorita impactului cu un meteorit, acesta ar putea deveni cel de-al 22 lea cel mai mare crater gasit vreodata pe Pamant. Descoperirea a fost anuntata pe data de 11 februarie din acest an.
Dupa descoperirea primului crater, cercetatorul Joe MacGregor, care a participat la ambele proiecte, a verificat hartile topografice ale rocilor de sub gheata Groenlandei, pentru semne de alte cratere.
„Singura alta structura circulara care s-ar apropia de aceasta dimensiune ar fi o caledra vulcanica prabusita. Dar zonele cunoscute ale activitatii vulcanice din Groenlanda sunt la mai multe sute de kilometri distanta. De asemenea, un vulcan ar trebui sa aiba o anomalie magnetica pozitiva si nu vedem acest lucru”, a povestit savantul.