Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa!

Publicat: 27 Feb. 2019, 20:27 Retete & Diete
Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa!

Peste cateva zile, crestinii ii vor celebra pe cei 40 de Sfinti Mucenici care au avut o moarte tragica. Afla doar aici cine au fost sfintii!

Cu acest prilej, toate gospodinele se pun pe treaba. In aceste zile se fac bunataturi si se merge la biserica. Daca tii post, nu trebuie sa te intristezi. Te poti bucura si tu de mucenici moldovenesti de post, o reteta simpla si delicioasa, ca la bunica acasa!

Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opt. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântati, iar apoi sunt consumaţi în familie.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa! VIDEO
Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa!

Mucenici moldovenesti de post – reteta

Ingrediente mucenici moldovenesti de post:

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 250-300 ml apă
  • 25 g drojdie
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

  • 1 borcan de 340 g miere
  • nucă măcinată

Pentru sirop

  • 400 ml apă
  • 5 linguri zahăr
  • esenţe după gust

Preparare mucenici:

Aluat: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putina apa calda. Se omogenizeaza si se lasa 10 minute la dospit, la caldura.

Se pune maiaua peste restul de faina. Se adauga sare, apa si ulei. Se framanta coca pana cand se desprinde de pe vas. Aluatul trebuie sa fie moale (daca e tare, se adauga apa calda si putin ulei). Aluatul se lasa la dospit 25 de minute, la caldura.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 12 bile. Fiecare se lucreaza intr-o fasie lunga si apoi se impleteste in cifra 8. Se pun pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau doar pe foaie de copt.

Tava cu mucenici moldovenesti de post se tine la cuptorul (pe care trebuie sa il preincalziti inainte) timp de 25 de minute. Cat asteptati, faceti siropul din fierberea tuturor ingredientelor de mai sus si apoi lasarea lor sa se raceasca.

Ornare: dupa ce mucenicii si siropul s-au racit, se unge fiecare mucenic in parte si se lasa pe platou. Se presara cu nuca macinata. Pofta buna!

Mucenici moldovenesti. Reteta simpla, pentru orice gospodina! Copiii ii vor adora VIDEO

Sursa: unica.ro

Publicat: 27 Feb. 2019, 20:27 Retete & Diete
Pe aceeași temă