Monica Tatoiu nu se sperie de război, dar previziunile ei sunt sumbre: ”Putin nu se va opri! Conflictul va evolua și civili nevinovați vor muri”

Publicat: 14 mart. 2022, 20:34 Autor: Dora Bazavan Vedete

Ce părere are Monica Tatoiu despre vremurile pe care le trăim acum? Bate sau nu războiul la ușă? Este România în pericol? Ce se va întâmpla cu noi și încotro să o luăm? Se pare că de foamete și scumpiri nu vom scăpa! Dar vom vedea oare luminița de la capătul tunelului? Monica Tatoiu vine cu răspunsuri clare pentru CIAO.RO! Iată ce părere are femeia de afaceri, dacă se teme de moarte și ce decizie ar lua în caz de război!

CIAO.RO: Ce părere aveți dumneavoastră, doamna Tatoiu, despre acest război dintre Ucraina și Rusia?

După 2014, când Rusia a anexat Crimeea, încălcând Memorandumul de la Budapesta privind garantarea granițelor Ucrainei, a început un tango între Occident și Rusia, fără prea multe călcări pe bombeu. Afacerile au mers mai departe. Așa că și Rusia a mers mai departe. Cu planurile de aducere acasă a copilului răzvrătit. Cu Donbasul fierband la foc mic. Populația prooccidentală a migrat din est este spre Kiev. Și Lvov. Cam 2-3 milioane.

Ucrainienii au început să simtă beneficiile civilizației occidentale comparativ cu ofertele de „valori” ale surorii „Rusia”, anchilozată în dictatura bocancilor naționaliști. Când Rusia și-a trimis trupe la „exerciții” în Belarus s-au jucat și occidentalii de-a manevre de război și apoi au plecat acasă. Rușii, în schimb, au declanșat invazia de pedepsire sub numele cinic de „operațiune militară” de protejare a rușilor „chinuiți” de ucrainieni. Și-au imaginat că o să fie la fel de ușor ca în Crimeea. Și s-au trezit cu o smetie. Care în loc să-i trezească la realitate, i-a înverșunat. Că așa fac și animalele sălbatice rănite. Atacă sângeros.

Monica Tatoiu: „Conflictul va evolua și civili nevinovați vor muri sau vor fugi”

Cum credeți că se va termina până la urmă?

Putin și armata lui de „reeducare”, cum au făcut  rușii și în România în 45, va merge mai departe. Nu se poate întoarce acasă cu coada între picioare. Se vede la negocieri. Vor ca armata Ucrainei să se predea. Imposibil.

Deci conflictul va evolua și civili nevinovați vor muri sau vor fugi, atâta vreme cât acasă la Moscova nu explodează nemulțumirile populației în urma sancțiunilor și acestea nu sunt folosite de acei lideri  ruși care vor să mai aibă o viață după Putin. Și până ce China va percepe serios că acum Occidentul nu mai poate nici el să facă un pas în spate cu sancțiunile, oricât ar costa aplicarea lor.

Rusia a pierdut cât nu v-a recupera nici în 10 ani. Nu cred că, cu toată creșterea economică pe seama Occidentului, China își poate permite să sacrifice obiectivele sale de viitor de grija unui lider care  poate deveni o piatră de moară în viitoare negocieri. Putin va fi sacrificat. Nu acum, dar în viitorul apropiat. Pe altarul intereselor economice din Pacific.

„Amenințările lui Putin seamnă cu amenințările dinaintea unui meci de box”

Să ne temem că vine și la noi? Cât de expusă este România? Suntem vizați de Puțîn? El a amenințat, de altfel, toate țările care au sărit în ajutorul Ucrainei?

Amenințările lui Putin seamnă cu amenințările dinaintea unui meci de box dintre o brută și un adversar suplu și dinamic. Nu va ataca nicio țară NATO pentru că atunci rămâne fără orice sprijin din partea Chinei sau Indiei. Și așa va pune în pericol partea nepopulată și neapărată a Rusiei de la Pacific. China de abia așteaptă să valorifice teritoriile pustii la nord de Cita.  A început deja să le ocupe economic. Rusia Nu va ataca România. Eventual va „proteja” rușii din Transnistria.

Rusia este o țară săracă. PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât al Bulgariei. Nu își permite să ducă un război lung fără să îl piardă. Rusia se pricepe la câștigat din lovituri scurte și cumpărat lideri corupți.

Se vorbește că ar dispărea Euro și se va introduce moneda electronică! Ce părere aveți despre acest lucru?

Pe termen lung Euro se va întări în fața dolarului. BCE printează bani mai precaut și mai responsabil decât Rezerva Federală Americană. EURO pe hârtie va circula mai puțin pentru că operațiunile financiare sunt tot mai rapide și eficiente virtual. Euro virtual va fi din ce în ce mai puternic. Bancnotele sunt utile doar în țările din lumea a treia unde se spală bani. Inflația în zona EURO va fi sub inflația din SUA până în 2024.

Previziuni sumbre despre viitorul românilor

Vin vremuri grele pentru români, în acest context al războiului? Ce credeți că ne așteaptă din această toamnă? De ce anume să ne temem cel mai mult?

Eu spun de vreun an că vine o criză economică profundă. Războiul a accelerat-o. Dar nu este sursa. În afară de degringolada creată de GreenDeal de la centrul UE, România este condusă de lideri incompetenți sau cu interese divergențe față de cele ale românilor. Criza facturilor a fost generată de decizii dezastruoase ale Ministerului Energiei. Agricultura și industria alimentară a fost hăicuită cu bună știință de interese meschine. România nu a avut un plan de dezvoltare precum Polonia sau Ungaria.

Pentru că așa am votat și asta culegem. Dacă nu începem URGENT investițîi serioase în capacități de producție de energie, fără prostii cu energia regenerabilă, dacă nu redeschidem urgent minele, dacă nu sprijinim serios micii fermieri, dacă nu acordăm facilități pentru industria de prelucrare a legumelor și fructelor, a crescătorilor mici de animale și păsări, o să suferim de foame și de frig pentru că totul se va scumpi. Viața la oraș va fi greu de dus.

S-a mai zvonit un lucru! Că în contextul războiului în România, bărbații nu ar fi lăsați să treacă granița, decât dacă plătesc 3.000 de euro! De unde credeți că au apărut astfel de fabulatii?

Ca să destabilezezi România este cel mai ușor să arunci în mediul online cele mai trăsnite știri. Românii sunt cei mai vulnerabili la știri apocaliptice. Mai degrabă cred că vin extratereștrii decât să fie atenți la cum sunt furați la facturi cu sprijinul guvernului.

Monica Tatoiu: ”Empatia mea este mai pragmatică”

Vă aflați printre persoanele publice care au ajutat la cazarea refugiaților din Ucraina sau le-ați oferit ajutorul în vreun fel?

Plătesc suficiente taxe și impozite ca să aștept ca statul să rezolve problema. Nu sunt genul care donez bani fără ca să pot urmări drumul lor. Dacă pot să fac ceva pentru copiii României care merg prin zloată km la școală particip dar în rest sunt suspicioasă cu campaniile de tip occidental sprijinite de vedete. Empatia mea este mai pragmatică.

Cât timp credeți că va dura momentul de criză politică  și economică în România?

Până în 2024 când avem alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În următorii 2 ani vom asista la schimbări memorabile de sens politico-economic.

Am putea să le evităm într-un fel? Să mai schimbăm ceva acum sau este prea târziu?

Întotdeauna există soluții. Dar doar oamenii inteligenți și competenți le pot găsi. Proștii și duplicitarii nu fac decât să complice lucrurile. Cine vrea și în căruță și în teleguță sfârșește în șanț.

Cum va petrece sărbătorile pascale

Plecați, din nou, la Reunion! Rămâneți acolo pentru sărbătorile Pascale?

În Joia Mare sunt în țară, la Denii. Paștele acasă. În 2020 m-a  arestat „pandemia”. Anul ăsta sigur mă întorc.

Aveți vreun sentiment de teamă pentru tot ce se întâmplă acum în lume?

Când citești și altceva în afară de știri alarmiste online și nu te lași drogat de amănunte irelevante pentru tine, care te fac să îți fie frică și de umbra ta, nu te temi decât de pericolul că turma te mătură în goana ei. Dacă ești prea aproape. Mai bine pe margine căutând răspunsuri la întrebarea „Cui folosește teama mea”. Mi-e teamă că la atâtea informații și detalii să nu pierd din vedere perspectiva. Știu că asta vor cei care ne îndoapă cu breaking news-uri.

Monica Tatoiu: ”ne-au aruncat în această criză economică cu deciziile lor inepte”

V-ați temut vreodată pentru viața dumneavoastră

Toți suntem datori cu o moarte. Mă rog să nu mă doară prea tare când se termină. Trăiesc fiecare clipă cu bucurie, când mi-e bine sau mi-e rău. Pentru că viața este minunată prin emoțiile cu care te confruntă. Ard deci exist, până la capăt.

Care ar fi primul gând sau prima decizie pe care ați lua-o în caz de război? Ce ați face, unde v-ați duce? Ați pleca din țară? Sunt mulți care și-au închiriat deja proprietăți în afară țării, unde și-au propus să locuiască până mai trece puțin nebunia, de teama bombelor atomice!

Ce folos să trăiești într-o lume în care civilizația a murit. Pentru că asta s-ar întâmpla la un război nuclear. Nu va fi război. Vor fi știri despre un posibil război pentru că să nu îi luăm la întrebări pe liderii  lumii care ne-au aruncat în această criză economică cu deciziile lor inepte.

 

 

 

Publicat: 14 mart. 2022, 20:34 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă