Mituri despre anticoncepționale

Publicat: 15 feb. 2021, 13:28 Autor: Elena Life
Mituri despre anticoncepționale

Antincepționalele sunt folosite de femei de toate vârstele, fiind unele dintre cele mai uzuale contraceptive. Însă, există și femei care se feresc să le folosească, de teamă sau din cauza unor preconcepții greșite, despre ce ar putea să facă sau, mai bine zis, să strice, pilulele contraceptive. 

Iată câteva mituri despre anticoncepțioanale

  • Dacă folosesc pilule contraceptive, mă voi îngrășa. Fals. Pilulele contraceptive nu influențează luarea în greutate, ele pot doar să influențeze, uneori, retenția de lichide. Acest lucru înseamnă un eventual aport de maximum 2-3 kg observabile pe cântar. Astfel, dacă după începerea administrării, greutatea crește cu peste 2-3 kg, atunci este vorba, cel mai probabil, de o schimbare a stilului de viața sau a alimentației, și nu de utilizarea anticoncepționalelor.
  • Pilulele mă protejează de infecțiile cu transmitere sexuală. Fals. Prezervativul rămâne singura formă sigură de protecție împotriva acestor infecții. Nu uita că dacă acesta se rupe sau alunecă în timpul contactului sexual, poți folosi pilula de a doua zi pentru a evita o sarcină nedorită. Pilula de a doua zi nu te va proteja însă de o eventuală boală cu transmitere sexuală.
  • După o anumită perioadă de utilizare, este nevoie de o pauză în administrare. Fals. Femeile NU au nevoie de „pauze” în utilizarea pilulei. Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani fără a fi necesară oprirea lor periodică.
  • Pilulele contraceptive mă protejează numai începând cu cel de-al doilea ciclu menstrual. Fals. Dacă începi administrarea pilulelor în prima zi a menstruației și continui să le folosești corect din acel moment, ele sunt eficiente chiar din timpul acelui prim ciclu menstrual, dar după primele 7 zile de administrare. De aceea, dacă ai contact sexual în aceste prime 7 zile, este bine să folosești, în paralel, și prezervativul, pentru a evita o sarcină nedorită.
  • Pilulele pot duce la apariția cancerului. Fals.Pilulele protejează împotriva cancerului de endometru, ajungând la 80% protecție după 10 ani de folosire; efectul persistă pentru 20 de ani după oprire. Pilulele protejează împotriva cancerului de ovar ‒ este important pentru că acesta este diagnosticat târziu și are prognostic prost. Efectul protectiv crește cu durata de folosire și continuă 20 de ani după oprirea pilulelor. Pentru a apărea efectul de protecție, trebuie să fie folosite minimum 3-6 luni.

Sursa foto: Pexels.com

Publicat: 15 feb. 2021, 13:28 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă