Ministrul Sănătății Nelu Tătaru: ”Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit”

Publicat: 26 Nov. 2020, 08:40 Arhiva

La începutul anului 2021, România va primi prima tranță de vaccinuri împotriva noului coronavirus. Vaccinul va fi gratuit, dar nu și obligatoriu.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru susține faptul că vaccinarea împotriva noului coronavirus va fi gratuită, însă nu și obligatorie. În prima tranță de vaccinuri care va fi livrată Uniunii Europene, România va primi 4.6% din producția lunară.

”Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000.

(Persoanele n.red.) fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie”, a declarat Nelu Tătaru.

Când vin primele doze de vaccin în țară

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în cursul serii de miercuri că la începutul anului 2021 va ajunge pe teritoriul României primul set de vaccinuri împotriva noului coronavirus.

”Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi.

Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă”, a spus Klaus Iohannis, arată Antena 3.

”La noi este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat în esență personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Sursă foto: captura video

Publicat: 26 Nov. 2020, 08:40 Arhiva
Pe aceeași temă