Ciolacu, deranjat de afirmațiile lui Iohannis cu privire la majorarea pensiilor: „Mă deranjează această discuție. Când era premier Cîțu, președintele a spus că nu sunt bani pentru pensii”

Publicat: 22 oct. 2022, 11:08 Autor: Camelia Arhiva
Ciolacu, deranjat de afirmațiile lui Iohannis cu privire la majorarea pensiilor: „Mă deranjează această discuție. Când era premier Cîțu, președintele a spus că nu sunt bani pentru pensii”

Ciolacu, deranjat de afirmațiile lui Iohannis. Președintele PSD, Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de faptul că președintele Klaus Iohannis a precizat, joi, chiar înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că pensiile ar trebui majorate din 1 ianuarie 2023 cel puțin cu rata inflației, respectiv în jurul a 15%, fiind un procent mai mare decât cel anunțat de social-democrați, respectiv „cel puțin cu 10%”.

„Mă deranjează această discuție cine oferă mai mult pensionarilor. Cred că și pe pensionari îi deranjează. Această discuție trebuie avută în Coaliție, cu specialiștii de la Finanțe, de la Ministerul Muncii. Nu s-a pus nicio presiune (nr. pe ministerul Finanțelor și ministerul Muncii), noi ne-am hotărât să mărim atât pensiile, cât și salariul. Am cerut de la ministerul de Finanțe și ministerul Muncii o situație de venituri pe familie”, a declarat președintele PSD, prezent la alegerile interne din organizația PSD Ialomița”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu, deranjat de afirmațiile lui Iohannis

Liderul PSD susține că președintele României era mai „temperat” cu privire la vehicularea cifrelor cu care ar trebui majorate veniturile pensionarilor atunci când era premier Florin Cîțu.

„Îmi pare rău ca s-a interpretat ca un atac la președintele României. Departe de mine de a fi aceasta direcția. Am vrut să se știe adevărul. Când era premier Cîțu, președintele a spus că nu sunt bani pentru pensii, iar atunci nu aveam război în Ucraina și criză energetică, eram după pandemie. E normal ca președintele să iasă în spațiul public și nu trebuie să suporte pensionarii inflația și criza. Lucru adevărat pe care și noi l-am spus. Acum doi ani, acum un an. Dar trebuie să spunem adevărul. De ce ne aflăm cu o datorie de aproape 50%, de ce am făcut cele mai multe împrumuturi, de ce plătim un miliard de euro pentru vaccinuri. Trebuie să fim oameni politici responsabili și să spunem adevărul” , susține Marcel Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că majorarea pensiilor trebuie corelată cu rata inflaţiei: „Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, aşa cum s-ar aştepta lumea”.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri… 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în contextul mai mare.

Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor. Şi în condinţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie. Şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie o mai mare decât a fost ea până acum vehiculată.

Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, aşa cum s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită, specială pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursa: Adevărul

Publicat: 22 oct. 2022, 11:08 Autor: Camelia Arhiva
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă