Ministrul Sănătăţii, anunţă măsuri dure după începerea şcolii. Ce decizii au luat autoritățile

Publicat: 16 Jan. 2021, 12:32 Arhiva
Ministrul Sănătăţii, anunţă măsuri dure după începerea şcolii. Ce decizii au luat autoritățile

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă măsuri dure după începerea şcolii. Ministrul spune că regulile vor fi implementate cu mare atenţie că se vor face numeroase teste când apar suspiciuni de îmbolnăvire. De asemenea, se lucrează la un ghid de bune practici, a mai precizat acesta.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că şcoala va începe în sistemul tradiţional în semestrul al doilea, dacă evoluţia epidemiei va permite acest lucru. Este o promisiune, nu o garanţie, a precizat Voiculescu, care a mai spus că vor fi luate măsuri de protecţie fără precedent. În primul rând, va fi vaccinat personalul din învăţământ, a explicat Voiculescu. A două măsură vizează testarea persoanelor din şcoli, elevi sau cadre didactice, care au simptome sau apar în anchetele epidemiologice. De exemplu, vor fi testaţi toţi elevii dintr-o clasă în care apare un caz de îmbolnăvire cu Covid 19.

„Testarea ne ajută să separăm apele, să ne protejăm”, a declarat Voiculescu în cadrul conferinţei de presă.

Vechile reguli rămân în vigoare şi vor fi următite cu mare atenţie. Este vorba despre masca de protecţie, igiena şi orele decalate, a precizat ministrul Sănătăţii. Toate regulile vor fi cuprinse într-un ghid de bune practici.

Mai purtăm mască după ce ne vaccinăm?

Cea de-a doua etapă de vaccinare din România începe vineri, 15 ianuarie 2021, însă procesul efectiv de vaccinare debutează luni, 18 ianuarie. Începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00, românii care se încadrează în condiţiile de vaccinare se pot programa.

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că oamenii vor fi nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după imunizare.

”Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80%, da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.

Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate. De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 16 Jan. 2021, 12:32 Arhiva
Pe aceeași temă