Medicul Octavian Jurma: „Situația este îngrijorătoare în România”

Publicat: 10 Jun. 2021, 08:52 Arhiva

Octavian Jurma susține faptul că imunitatea de grup nu ar fi una la un nivel ridicat, potrivit spuselor acestuia, iar situația este una alarmantă și îngrijorătoare în țara noastră. Imunizarea de grup ar putea fi un vis îndepărtat.

Așa cum susțin Alexandru Rafila și Valeriu Gheorghiță, numărul persoanelor care au anticorpi la noul coronavirus nu ar fi ajuns nici măcar la jumătate din populație. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a spus: „O cifra rezonabila este in jur de 7 – 7,5 milioane de persoane care prezintă imunitate, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Și atunci asta înseamnă circa 35 – 40% din populație”.

„Situația este îngrijorătoare în România, tocmai pentru că în majoritatea imunității dobândite care ne-a permis să ieșim din valul trei este imunitate dobândită prin infectare care va începe să dispară peste trei luni, astfel încât în toamnă am putea intra în școli cu un prag de imunizare al populației de 30%”, a spus și Octavian Jurma, potrivit alephnews.ro.

Pe de altă parte, chiar dacă există în prezent un număr scăzut de infectări cu noul coronavirus, tulpinile noi ar putea crește rata infecțiilor: „Atâta timp cât va rămâne o masă relativ mare de oameni și mai ales în cazul României, unde probabil că 60% dintre persoane nu au anticorpi protectori, atât timp cât va exista această masă de oameni nu putem să excludem posibilitatea reapariției unei transmiteri comunitare”.

A apărut o nouă mutație a coronavirusului

Este alertă în rândul experților din Vietnam, după ce s-a descoperit o nouă mutație a virusului chinezesc. Se pare că de data aceasta a fost descoperit un focar la o misiune creștină din orașul Ho Chi Minh. Autoritățile locale au luat o decizie pentru stoparea pericolului, astfel că oamenii se testează în masă, distanțarea fizică se păstrează și au fost introduse noi măsuri. Varianta vietnameză reprezintă o combinaţie a mutaţiilor identificate prima dată în Marea Britanie, respectiv în India, conform stirileprotv.ro.

Noua mutație a coronavirusului se transmite imediat, pe calea aerului, fiind foarte contagioasă. Astfel că, cetățenii trebuie să respecte măsurile în vigoare pentru combaterea pandemiei de Covid-19 și să se testeze în continuare.

sursă foto: pixabay

Publicat: 10 Jun. 2021, 08:52 Arhiva
Pe aceeași temă