Materialul care opreste poluarea cu plastic din oceane! Ce experiment au facut savantii

Publicat: 09 mart. 2019, 15:56 Autor: madalina m. Life

Poluarea cu plastic din oceanele si marile lumii a devenit o reala problema. Savantii spera, insa, ca totul este reversibil.

Dupa ce oamenii de stiinta au anuntat ca poluarea cu plastic si, respectiv, cu microplastic a ajuns la un nivel ingrijorator, s-a descoperit o solutie miraculoasa. Mai exact, este vorba despre materialul care opreste poluarea cu plastic, realizat in laborator.

Acesta ar putea reprezenta o buna alternativa pentru materialele care sunt utilizate in prezent sa colecteze plasticul din oceanele din intreaga lume. Daca sunt utilizate textile sintetice, acestia duc la aparitia de trilioane de microparticule de plastic. Ulterior, ajung in intestinele vietatilor care traiesc in mediul acvatic.

Materialul care opreste poluarea cu plastic este realizat in laborator!

Materialul care opreste poluarea cu plastic din oceane

Cele mai abundente astfel de microparticule s-ar parea ca sunt microfibrele, din utilizarea poliesterului pentru a colecta plasticul. Acestea sunt produse intr-un numar foarte mare, de exemplu, atunci cand hainele sunt curatate cu ajutorul masinii de spalat. Ca sa poata combate aceasta problema, dr. Melik Demirel a condus un experiment in cadrul Universitatii de Stat din Pennsylvania.

Savantul a ajutat la realizarea unor noi fibre in rezervoare uriase de fermentare. „Dezvoltam diferite tipuri de fibre pe baza de proteine, similarea cu matasea si lana”, a povestit dr. Demirel. „Problema cu fibrele sintetice este ca nu se adapteaza ciclului natural, asadar, nu sunt degradabile. Trebuie sa realizam lucruri ce trec prin ciclul natural, iar raspunsul logic este sa ultilizam lucruri din natura”, a mai adaugat savantul american.

Astfel ca, s-a descoperit ca printr-un proces similar cu cel prin care este realizata berea sau iaurtul, fibrele „biosintetice” sunt create prin fermentare. S-au utilizat bacterii si substante cum ar fi siropul de porumb ca material de baza, noteaza descopera.ro.

In urma cu cateva zile, savantii au gasit bucati de plastic si in intestinele crustaceelor. A fost vorba despre exemplare colectate din Groapa Noilor Hebride, la 7 mii de metri adancime, dar si de Groapa Marianelor, cel mai adanc loc cunoscut, situat la o adancime de 11 mii de metri.

Publicat: 09 mart. 2019, 15:56 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă
×