Regatul Unit va administra mâine, 8 decembrie, primele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech. Cei care vor avea prioritate sunt lucrătorii medicali din prima linie, personalul din azilurile de bătrâni şi persoanele cu vârste de peste 80 de ani, scrie CNBC.
Prim-ministrul Boris Johnson a numit procesele de vaccinare „unul dintre cele mai mari eforturi logistice” cu care s-a confruntat vreodată Marea Britanie. Totodată și Matt Hancock – Secretarul de Stat pentru Sănătate Publică – a declarat că „următoarele săptămâni reprezintă un moment istoric pe măsură ce începem vaccinarea împotriva coronavirusului”.
Marea Britanie înregistrează al treilea cel mai mare număr de infecţii din Europa, după Franţa şi Italia, cu peste 1,7 milioane de cazuri şi peste 61.000 de decese cauzate de COVID-19. Până acum au fost alese 50 de spitale care să acţioneze drept „huburi” de vaccinare pe teritoriul ţării. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuie şi către centrele comunitare de sănătate, în ideea de a facilita un program complex de vaccinare, unde priorităţile vor fi definite de vârstă şi gradul de necesitate, potrivit mediafax.ro
Regatul Unit a făcut rost de 40 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer şi compania germană de biotehnologie BioNTech, care prezintă o eficienţă de aproape 95% în prevenirea infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2. De vreme ce vaccinul se administrează în două doze, vor fi imunizaţi aproximativ 20 de milioane de oameni. Totuşi, guvernul va trebui să se lupte cu un val de informaţii false privind siguranţa vaccinului, alimentat de protestele antivaxerilor din ultimele săptămâni. „Ştim că retorica anti-vaccinare a câştigat teren în timpul pandemiei de coronavirus, iar guvernul trebuie să ofere informaţii despre siguranţa vaccinului în contextul actual”, spune Andre Spicer, profesor în cadrul Cass Business School din Londra.
Sursă foto: Arhivă Ciao