Traim intr-o lume in care nimic nu pare sa ne mai mire. Dupa ce bebelusii modificati genetic au devenit o realitate, iata ca la fel se intampla si in cazul animalelor.
Specialistii din China si Sua au creat o specie de maimute modificate genetic. Primatele sunt similare oamenilor, din punct de vedere al creierului, sustin savantii. Multi adepti ai teoriilor conspiratiei sunt de parere ca astfel de primate se vor dezvolta mult prea mult si vor ajunge sa preia controlul asupra oamenilor.
Totusi, oamenii de stiinta ne asigura ca aceste maimute modificate genetic vor fi monitorizate constant si tinute intr-un mediu sigur. Noua specie de primate ii va ajuta pe specialisti sa realizeze anumite studii, potrivit descopera.ro.
Responsabili pentru aceasta realizare sunt savantii din China si Statele Unite ale Americii. Acestia au creat maimute care poarta o gena umana. Este esentiala pentru dezvoltarea creierului, sustin ei. Animalele intr-adevar prezinta o dezvoltare a craniului asemanatoare oamenilor.
Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au reusit sa identifice anumite gene care au fost asociate cu marimea creierului maimutelor. „MCPH1” este gena exprimata in perioada fetala de dezvoltare a creierului. Cand apar mutatii se poate produce microcefalia, acea tulburare care este caracterizata printr-un creier de mici dimensiuni.
Testele au fost realizate de catre cercetatorii de la Institutul de Zoologie Kunming, din cadrul Academiei Chineze din China, dar si de cei de la Universitatea din Carolina de Nord, in SUA. Intr-un raport a fost anuntat ca au fost create 11 maimute modificate genetic „rhesus transgenice”. Opt dintre acestea sunt de prima generatie, pe cand trei de generatia a doua.
S-a constatat rapid ca maimutele modificate genetic au avut o memorie pe termen scurt mai buna, dar si timpi de reactie mai scurti. Totul comparativ cu mamitele „rhesus” salbatice, din grupul de control. Ce este variola maimutelor si cat de periculoasa e pentru oameni
La inceptul lui 2019, specialistii din China au anuntat ca au clonat cinci maimute dintr-un singur specimen de macac. Genele primatei fusesera modificate genetic pentru a dezvolta o tulburare de somn. In acest fel, savantii spera sa poata face studii asupra bolilor psihologice ale oamenilor.