Incredibil! Ce s-a descoperit în subsolul Cazinoului din Constanța! Muncitorilor nu le-a venit să creadă

Publicat: 10 mai 2020, 15:17 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Nu mulți dintre cei tineri știu povestea frumoasă din spatele Cazinoului din Constanța! Clădirea istorică a fost ridicată în anul 1909 și inaugurată în august, 1910.

Cazinoul se află pe faleză, în apropirea Bulevardului Regina Elisabeta, fiind acum un punct de întâlnire pentru oameni, prieteni, vecini, dar și o clădire emblematică pentru Dobrogea, pentru România. Însă, înainte de a fi ridicat în 1909, acolo fusese o construcție din lemn numită ”cazină” unde oamenii mergeau pentru spectacole de teatru, baluri, chiar un loc de vizitat. O furtună năprasnică a distrus-o, din păcate, iar ulterior s-a cerut demolarea clădirii. Însă, din anul 1908-1909 a fost construită, și în 1910 inaugurată. În anul 1912 se făcuseră ultimele retușuri.

Trecută de timp și brăzdată de ploi, ninsori, soare arzător, clădirea totuși a rămas în picioare. După câțiva zeci de ani, prin 1986, a fost din nou restaurată de un colectiv de artiști plastici. Ultima oară când cineva a ”călcat” propriu-zis în clădire a fost în 2007, când au fost filmate niște scene din ”Tinerețe fără tinerețe”, regizat de Francis Ford Coppola.

Recent, însă, Cazinoul din Constanța este ”readus” la viață, iar muncitorii au început lucrările. La subsol, însă, au făcut o descoperire incredibilă! Oamenii au găsit grinzi metalice ca cele de la Podul de la Cernavodă.

„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configuraţie. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite şi vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul constănţean, Radu Cornescu.

„Sigur vom avea parte şi de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte uşoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”, a mai spus el, potrivit replicaonline.ro.

Publicat: 10 mai 2020, 15:17 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă